barna-fekete sütemény lila tányéron késsel
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: mandulás koszorú illatos csokoládébevonattal

Mandulás, csokoládés, illatos és szép. Ez a sütemény odakívánkozik az ünnepi asztalra.



Hozzávalók

  • 180 ml tej
  • 80 g vaj
  • 210 g cukor
  • 100 g liszt
  • 80 g őrölt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 70 g mandula
  • 80 g étcsokoládé
  • tonkabab

Így készül

  1. Melegítsük meg a tejet, reszeljünk bele 1/3 tonkababot és tegyük félre.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és készítsünk elő egy 24 centis koszorúformát.
  3. Kézi mixerrel keverjünk morzsásra 60 gramm puha vajat a cukorral, liszttel, őrölt mandulával, egy marék durvára vágott mandulával, a sütőporral és a sóval.
  4. A langyos tejet keverjük el a tojásokkal, majd – folyamatos keverés mellett – lassan adjuk hozzá a morzsás keverékhez, míg sűrű tésztát nem kapunk. A tésztát öntsük a kivajazott formába, és kb. 30 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  5. A sütőből kivéve pihentessük a formában, majd rácson hűtsük ki teljesen.
  6. A csokit és a maradék vajat vízgőz felett olvasszuk meg és csurgassuk rá a kihűlt süteményre, majd szórjuk meg maréknyi durvára vágott mandulával.