fekete pólós, kalapos férfi áll egy húspult előtt és húst vág

Nyugat-Európa odavan ezért a magyar húsért, mi alig 3 kilót eszünk belőle

Nyugat-Európa rákapott az egyik magyar húsfajtára: a nehéz tavalyi évben is 20 százalékkal nőtt a kivitel.


Az Agrárszektor egy minap megjelent cikkében a Központi Statisztikai Hivatal adatait alapul véve áttekintette a magyar húsipar 2021-es teljesítményét. Mint elemzésükben írják,

bár hullámzóak voltak az eredmények az ágazatban, összességében pozitív irányba billent a mérleg.

Az egyik húzóágazat egyértelműen a marhahús volt – derül ki a cikkből. 2021. január és október között 20 százalékkal emelkedett Magyarország élőmarha-exportja 2020 hasonló időszakához képest.

A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak.

A (nem élő) marhahúsexport mennyisége mindeközben 9 százalékkal mérséklődött, értéke azonban 5 százalékkal emelkedett, míg az import volumene 19 százalékkal csökkent, értéke pedig csaknem 3 százalékkal nőtt.