medvehagyma az erdőben
Shutterstock

A legjobb tavaszi gyógynövény, mégis nagyon kell vele vigyázni!

A tavasz egyik első kulináris hírnöke, jellegzetes aromájával számos ételt megfinomít. Mutatjuk, mit kell tudni a medvehagymáról!Ha tavasz, akkor medvehagyma. A magyarok kedvenc tavaszi zöldjének levelei sokféleképpen felhasználhatók a konyhában, az ételeknek pedig utánozhatatlan aromát kölcsönöz. Természetesen a medvehagymáról is keringenek mítoszok és történetek, a német falstaff oldala válaszolt meg öt gyakran feltett kérdést a növénnyel kapcsolatban.

Miért olyan egészséges? 

Ahogy a neve is sugallja: egy medve ereje lakozik benne. A medvehagyma gazdag C-vitaminban és magas vastartalommal rendelkezik, ami erősíti az immunrendszert, jót tesz az idegeknek és élénkítő hatású. Az aromás tavaszi gyógynövény A-vitamint is tartalmaz, emiatt pozitív hatással van a bőrünkre és a látásunkra. A medvehagyma értékes ásványi anyagot, káliumot is tartalmaz, ezek többek között a vérnyomásunkat is befolyásolják.

Hogyan ismered fel? 

A medvehagyma a lombhullató és ártéri erdők nedves helyeit kedveli. Könnyen összetéveszthető például a gyöngyvirággal, ami viszont erősen mérgező, fogyasztása akár halálos is lehet. A félreértések elkerülése érdekében a következő megkülönböztető jegyeket kell keresni a medvehagymán:

  • a levelek egyenként, szorosan egymás mellé nőnek, helyzetüktől függően
  • a medvehagyma levele háromszegélyű szárból és a végén hegyes levélfelületből áll
  • a levelek felül fényesek, alul mattak
  • ha friss medvehagymát reszelsz, jellegzetes póréhagyma- vagy fokhagymaillat lengi be a helyiséget.

Ha nem bízol annyira a tudásodban, hogy magadnak szedd, akkor jobb, ha a boltok polcait választod.

Mikor szedhető? 

A medvehagyma leveleit március és április hónapokban, de mindenképpen a virágzás előtt érdemes betakarítani. Virágzás után kesernyés ízük van.

Hogyan használhatod?

Fotó: Shutterstock

Leginkább frissen fogyasztandó. A gyűjtés után a leveleket forrón le kell öblíteni, hogy megelőzd az esetleges fertőzéseket. A medvehagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában – kenhető krémekben, mártásokban és mártogatósokban, medvehagymás vajként, vinaigrette-ben vagy levesekben egyaránt jól szerepel.

A tésztát is finomíthatod vele, és különösen jól illik a burgonyás ételekhez és a halakhoz.

Hogyan lehet tartósítani?

Fotó: Shutterstock

A friss medvehagymát ideális esetben nedves ruhába csomagolva a hűtőszekrényben kell tárolni – ott két-három napig is eláll. A medvehagyma szárítása nem ajánlott, mivel gyorsan elveszíti aromáit. Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni az aromás vadnövényt, feldolgozhatod sóban vagy olajban. A medvehagyma bimbói pácolhatók és feldolgozhatók, úgynevezett medvehagyma-kapribogyóvá, de a növény hagymái is felhasználhatók konyhai célokra. Ezeket a legjobb ősszel betakarítani és savanyítani vagy pasztává feldolgozni.

Nem jó szomszéd

A medvehagyma allelopatikus tulajdonsággal bír. A biokémikusok az allelopátia kifejezést olyan folyamat leírására használják, amelyben egy szervezet bizonyos anyagokat termel, hogy megakadályozza más szervezetek megtelepedését ugyanazon a helyen. Más szóval: a medvehagyma önző, és nem jó szomszédja más növényeknek, kiszorítja azokat.