Einsteint ábrázoló műanyag figura

Ezzel az egy gyümölccsel alig pár hét alatt újjászületik az agyad

12 hét és napi 100 gramm egy kedvelt gyümölcsből, és mintha kicseréltek volna.



Becslések szerint 2050-re 152 millió embert fog érinteni világszerte a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés. Mi is többször foglalkoztunk már a témával, elsősorban azzal, hogyan kerülhető el a betegség. Valószínűleg a most ismertetett, a spring.org.uk oldalról átvett módszer az eddigi legegyszerűbb, amit bemutatunk, hiszen mindössze egyetlen gyümölcs fogyasztására van hozzá szükség.

Az University of East Anglia kutatói 50 évesnél idősebb embereken „kísérletezve” arra jutott, hogy a vörös áfonya csökkentheti a neurodegeneratív (agysejtek elhalásával járó) betegségek kockázatát. Ide tartozik többek között a jellemzően időskorban előforduló Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.

fonott kos\u00e1rban \u00e1fonya szemek

Fotó: Elena Leya / Unsplash

Az említett egyetemi kutatás arra jutott, akár napi egy csésze (100 gramm) áfonya, vagy ezzel egyenértékű étrend-kiegészítő fogyasztásával javulás érhető el, vagyis lelassulnak a teljes leépüléssel végződő folyamatok. A szakemberek szerint az áfonyában található polifenol vegyületek a felelősek ezért (ide tartozik a pirosas-lilás színt adó antocián is), ezek gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága az agyra és az idegrendszerre is pozitívan hat.

Azoknál a résztvevők, akik az áfonyakezelést kapták, már 12 hét után a memória és egyéb agyi funkciók javulását tapasztalták.