Einsteint ábrázoló műanyag figura

Ezzel az egy gyümölccsel alig pár hét alatt újjászületik az agyad

12 hét és napi 100 gramm egy kedvelt gyümölcsből, és mintha kicseréltek volna.Becslések szerint 2050-re 152 millió embert fog érinteni világszerte a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés. Mi is többször foglalkoztunk már a témával, elsősorban azzal, hogyan kerülhető el a betegség. Valószínűleg a most ismertetett, a spring.org.uk oldalról átvett módszer az eddigi legegyszerűbb, amit bemutatunk, hiszen mindössze egyetlen gyümölcs fogyasztására van hozzá szükség.

Az University of East Anglia kutatói 50 évesnél idősebb embereken „kísérletezve” arra jutott, hogy a vörös áfonya csökkentheti a neurodegeneratív (agysejtek elhalásával járó) betegségek kockázatát. Ide tartozik többek között a jellemzően időskorban előforduló Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.

fonott kos\u00e1rban \u00e1fonya szemek

Fotó: Elena Leya / Unsplash

Az említett egyetemi kutatás arra jutott, akár napi egy csésze (100 gramm) áfonya, vagy ezzel egyenértékű étrend-kiegészítő fogyasztásával javulás érhető el, vagyis lelassulnak a teljes leépüléssel végződő folyamatok. A szakemberek szerint az áfonyában található polifenol vegyületek a felelősek ezért (ide tartozik a pirosas-lilás színt adó antocián is), ezek gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő tulajdonsága az agyra és az idegrendszerre is pozitívan hat.

Azoknál a résztvevők, akik az áfonyakezelést kapták, már 12 hét után a memória és egyéb agyi funkciók javulását tapasztalták.