fekete-fehér képen egy nő és betonkockák

Az egyik kedvenc gyümölcsünk jobb, mint a memóriajavító gyógyszerek

A memóriazavarok ellen kedvenc gyümölcsünk is sokat segíthet – állítja egy új kutatás.


Az elbutulás (demencia) a fejlett világ egyik leggyakoribb időskori betegsége, 2050-re a becslések szerint a világon 150 millió embert fog érinteni. Mivel jelenleg nem gyógyítható, a mostani kutatások a megelőzésre, késleltetésre összpontosítanak.

Az angol University of East Anglia egy ez irányú új kutatását foglalta össze a minap a sciencedaily.com oldal. Az egyetem kutatói 50 és 80 év közötti embereket vontak be a kísérletbe, a vizsgálat keretében napi 100 gramm vörös áfonyával egészítették ki az étrendjüket.

A korábbi kísérletek azt mutatták a gyümölcsökben megtalálható flavonoid vegyületek, valamint a piros színt adó antociánok késleltethetik az agyi funkciók hagyatlását

– magyarázta a sciencedaily.com-nak a kutatást vezető Dr. David Vauzour.

v\u00f6r\u00f6s \u00e1fonya feh\u00e9r t\u00e1lban

Fotó: Yulia Khlebnikova / Unsplash


A vörös áfonya mindkét említett anyagban gazdag, ezért esett erre a gyümölcsre az angol egyetem munkatársainak választása. Az eredmények őket igazolták: az áfonyás étrendet követők 12 hét után jelentős javulást mutattak azokhoz képest, akik csak placebót kaptak, könnyebben elő tudtak hívni a memóriájukból mindennapi emlékeket. Mindezt a műszeres vizsgálat is megerősítette, javult ugyanis az agyuk vérellátása.

Mindemellett egy érdekes „mellékhatása” is mutatkozott a kúrának: az áfonya csökkentette az LDL, vagyis az úgynevezett rossz koleszterin szintjét.

A cikk végén Dr. David Vauzour elmondta, még további kísérletekre lesz szükség, az első eredmények viszont mindenképpen bizakodásra adnak okot az áfonyának az agyra gyakorolt jótékony hatását illetően.