
6 szabály egy mestercukrásztól, amit be kell tartani a sütemény sütésnél
Imádsz sütni de mindig félrecsúszik valami? Akkor érdemes elolvasnod, hogy egy mestercukrász szerint mik az alapszabályok.
A thekitchn újságírója dolgozott már cukrászként és esküvői tortakészítőként is, tehát ő nagyon jól tudja, hogy milyen buktatói vannak a sütemény készítésnek. De szerencsére most összeszedte a leggyakoribb hibákat, hogy neked már csak a sütéssel kelljen foglalkoznod.
Olvasd el ezt is! A Mestercukrász - az édesszájú Konyhafőnök szereplője mesélt
1. Legyél felkészült
Fotó: New Africa / Shutterstock
Egyértelműnek tűnhet, ám sokan elfelejtik, hogy sütés előtt érdemes minden összetevőt kikészíteni a konyhapultra. Olvasd végig alaposan a receptet, mert minél hamarabb rájössz, hogy hiányzik egy fő alapanyag, annál hamarabb el tudsz rohanni a boltba. Sőt, egyes receptek azt is előírják, hogy a tojás és a vaj szobahőmérsékletű legyen, tehát ezeket időben ki kell venned a hűtőből.
2. Használj mérőpoharat
Fotó: Calum Lewis / Unsplash
A folyadékok például a víz, tej és olaj kiméréséhez mindig használj egy mérőpoharat. Továbbá ügyelj arra, hogy mindig egy sima felületre helyezd a mérőedényt, hogy megbizonyosodj arról, hogy elegendő-e a folyadék.
3. Csomagold be a vajat
Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash
Ha már a vajnál tartunk, akkor sose felejtsd el ezt az alapanyagot egy légmentesen záródó dobozban tárolni. A zsiradékok ugyanis hajlamosak magukba szívni a hűtőben lévő illatokat. Ha te sem szeretnéd, hogy a muffinok a tegnap esti vacsora esszenciáját tartalmazzák, akkor mindig pakold el precízen a vajat.
4. Kövesd a recept utasításait
A tökéletes sütemény elkészítéséhez minden esetben a receptben megadott méretű tojást kell használnod. A fenti videóból kiderül, hogy azért fontos a tojások mérete, ugyanis ha például túl nagy méretűt választunk, akkor túl nagy mennyiség fog belekerülni a tésztába, ami miatt egy sűrű masszát fogunk kapni. Ha szeretnél még egy lépéssel előrébb lenni, akkor a tojások felverésénél használd az ujjaidat is, hogy az utolsó csepp fehérjét is ki tud szedni a héjból.
5. Ne felejtsd el a sót
Fotó: Olena Shkurenko / Shutterstock
A só nem csak kihangsúlyozza desszertek ízeit, hanem segít a gluténnek több vizet és szén-dioxidot megtartani, ami nagymértékben befolyásolja a sütei állagát. A cikk írója egyenesen azt állítja, hogy akkor is kell egy csipet só a tésztába, ha nem is szerepel a recept hozzávalói között.
6. Bánj óvatosan a hozzávalókkal
Ismered azt az érzést, amikor keményen dolgoztál azon, hogy a vajat és a cukrot vagy a tojásfehérjét habosra felverjed? Aztán a tészta keverése közben az összes levegő eltűnik a masszából? Ha egy recept azt írja elő, hogy keverj össze két hozzávalót, akkor ezt egy szilikon spatula segítségével óvatos csuklómozdulatokkal tedd. Az óvatos forgatás közben akár a tálat is megdöntheted, hogy az oldalairól is lejöjjön a tészta. Ezzel a technikával biztosan könnyed, habos desszertet kapsz a végén.
Ha megjött a kedved a sütéshez, akkor próbáld ki a mi kedvenc mogyorómousse-torta receptünket.