egy nő tortát díszít, konyhai gépek, menta levelek
Fotó: Studio Peace / Shutterstock

6 szabály egy mestercukrásztól, amit be kell tartani a sütemény sütésnél

Imádsz sütni de mindig félrecsúszik valami? Akkor érdemes elolvasnod, hogy egy mestercukrász szerint mik az alapszabályok.


A thekitchn újságírója dolgozott már cukrászként és esküvői tortakészítőként is, tehát ő nagyon jól tudja, hogy milyen buktatói vannak a sütemény készítésnek. De szerencsére most összeszedte a leggyakoribb hibákat, hogy neked már csak a sütéssel kelljen foglalkoznod.

Olvasd el ezt is! A Mestercukrász - az édesszájú Konyhafőnök szereplője mesélt

1. Legyél felkészült

tej \u00fcvegben, liszt, vaj, toj\u00e1s

Fotó: New Africa / Shutterstock


Egyértelműnek tűnhet, ám sokan elfelejtik, hogy sütés előtt érdemes minden összetevőt kikészíteni a konyhapultra. Olvasd végig alaposan a receptet, mert minél hamarabb rájössz, hogy hiányzik egy fő alapanyag, annál hamarabb el tudsz rohanni a boltba. Sőt, egyes receptek azt is előírják, hogy a tojás és a vaj szobahőmérsékletű legyen, tehát ezeket időben ki kell venned a hűtőből.

2. Használj mérőpoharat

liszt, spatula, fakan\u00e1l, m\u00e9z

Fotó: Calum Lewis / Unsplash


A folyadékok például a víz, tej és olaj kiméréséhez mindig használj egy mérőpoharat. Továbbá ügyelj arra, hogy mindig egy sima felületre helyezd a mérőedényt, hogy megbizonyosodj arról, hogy elegendő-e a folyadék.

3. Csomagold be a vajat

arany sz\u00edn\u0171 csomagol\u00e1sban vaj

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Ha már a vajnál tartunk, akkor sose felejtsd el ezt az alapanyagot egy légmentesen záródó dobozban tárolni. A zsiradékok ugyanis hajlamosak magukba szívni a hűtőben lévő illatokat. Ha te sem szeretnéd, hogy a muffinok a tegnap esti vacsora esszenciáját tartalmazzák, akkor mindig pakold el precízen a vajat.

4.  Kövesd a recept utasításait


A tökéletes sütemény elkészítéséhez minden esetben a receptben megadott méretű tojást kell használnod. A fenti videóból kiderül, hogy azért fontos a tojások mérete, ugyanis ha például túl nagy méretűt választunk, akkor túl nagy mennyiség fog belekerülni a tésztába, ami miatt egy sűrű masszát fogunk kapni. Ha szeretnél még egy lépéssel előrébb lenni, akkor a tojások felverésénél használd az ujjaidat is, hogy az utolsó csepp fehérjét is ki tud szedni a héjból.

5. Ne felejtsd el a sót

toj\u00e1s, vaj, liszt, tej \u00e9s citrom

Fotó: Olena Shkurenko / Shutterstock


​A só nem csak kihangsúlyozza desszertek ízeit, hanem segít a gluténnek több vizet és szén-dioxidot megtartani, ami nagymértékben befolyásolja a sütei állagát. A cikk írója egyenesen azt állítja, hogy akkor is kell egy csipet só a tésztába, ha nem is szerepel a recept hozzávalói között.

6. Bánj óvatosan a hozzávalókkal

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9r, csokol\u00e1d\u00e9 darabok, fakan\u00e1l

Fotó: Joyful / Unsplash


Ismered azt az érzést, amikor keményen dolgoztál azon, hogy a vajat és a cukrot vagy a tojásfehérjét habosra felverjed? Aztán a tészta keverése közben az összes levegő eltűnik a masszából? Ha egy recept azt írja elő, hogy keverj össze két hozzávalót, akkor ezt egy szilikon spatula segítségével óvatos csuklómozdulatokkal tedd. Az óvatos forgatás közben akár a tálat is megdöntheted, hogy az oldalairól is lejöjjön a tészta. Ezzel a technikával biztosan könnyed, habos desszertet kapsz a végén.

Ha megjött a kedved a sütéshez, akkor próbáld ki a mi kedvenc mogyorómousse-torta receptünket.