Ha biztosan magyar mézet akarunk venni, ezt a feliratot keressük az üvegen

2023. december 14.

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére változnak az EU-ban a méz származási hely jelölésének szabályai.

Célt értek a magyar erőfeszítések. Hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – közölte az Agrárminisztérium.

Nagy István miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint négy év munkája érett be a hétfői döntéssel. 2019. novemberében kezdeményezte elsőként Magyarország a mézkeverékek származásjelölési szabályainak szigorítását. A szigorúbb előírásoknak köszönhetően egyértelmű lesz a vásárlók számára, hogy milyen országból származó mézek és milyen arányban találhatók meg az adott termékben. A mézről szóló jelenlegi uniós irányelv értelmében a mézkeverékeken elegendő feltüntetni, hogy uniós és/vagy harmadik országi eredetű mézek alkotják a terméket. Magyarország több másik tagállammal azért kérte ennek a szigorítását, mert szerintük az ilyen felületes információ megtévesztő lehet a főként európai, illetve magyar mézet kereső fogyasztók számára.

A változástól azt remélik, a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket. Ezek vásárlásával nem csak a magyar méhészeket, de a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják. Másrészt a kötelező, pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékonyan segítheti a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, EU-n kívülről érkező mézek elleni fellépést – emlékeztetett a magyar tárcavezető. Ezentúl tehát, ha származási helyként egyedül Magyarország van feltüntetve, az azt jelenti, hogy 100 százalékban hazánkban előállított méz van az üvegben. Mindez azért is fontos, mert a magyar mézek bizonyítottan a világ legjobbjai közé tartoznak.

A tárcavezető jelezte azt is, hogy a javaslatról az Európai Parlament a következő napokban alakítja ki álláspontját. Ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások a Tanáccsal, annak érdekében, hogy az új szabályozás minél előbb hatályba léphessen.

Címlapfotó: Mahdi Kardi / Unsplash