vörös lencse

Mennyei fogásokra felkészülni

A 1,5 milliárd emberre ledobott fehérjebomba: ismerd meg a dalt!

Snack, leves és egytálétel egyaránt készülhet belőle, India megőrül érte és te is könnyen elkészítheted. Mi kell még, hogy meggyőzzünk, ki kell próbálnod a dalt?



Ha már unod a rántott csirkét és a krumplipürét, akkor ki kell próbálnod a dalt, ami fűszeressége és sokszínűsége miatt biztosan elnyeri majd a tetszésedet.

v\u00f6r\u00f6s lencse

Könnyen elkészíthető és ízletes

Fotó: Łukasz Rawa / Unsplash


A hindi nyelvben a dal (láthatod még "dahl"-ként, esetleg "daal"-ként leírva), a hasított, szárított hüvelyesekre utal, mint például a lencse, a bab vagy a borsó.

India a második legnagyobb lencsetermelő ország, így nem csoda, hogy a belőle készült ételek nagyon népszerűek a több mint egy milliárd lakosú országban. Emellett a dal könnyen beszerezhető, egészséges és persze finom is.

A dal nagyon tápláló és magas fehérjetartalmú élelmiszer, segíti az emésztést, jó fehérjeforrás (annyira, hogy hüvelyesekből gyakran készül húspótlék) és szabályozza a koleszterinszintet.

Miért szeretik? Mert rántás nélkül is mennyei levest lehet a hüvelyesekből készíteni, emiatt a legfontosabb élelmiszerek közé tartoznak a dél-ázsiai országokban.


A dal elkészítésének végtelen módja van, és a receptek általában regionálisan változnak.

Az indiai tamilnádui fűszeres és csípős sambartól (lencse alapú leves), a Delhiben található krémes dal makhaniig (vörösbabos étel) a dal elkészítése régiónként nagyon eltérő.

Hallottál már a 10 éves tamilnádui kislányról, aki világrekordot döntött?

​Hogyan tudod elkészíteni?


A legkedveltebb étel, amit dalból készítenek az a leves, ami hagymát, paradicsomot és különféle fűszereket tartalmaz.

A dalt gyakran fogyasztják kenyérrel vagy rizzsel, így nagyon laktató tud lenni. Ezenkívül a dalból sós snacket is készítenek.

Ezt már olvastad? MIÉRT A BASMATI RIZS A LEGDRÁGÁBB A VILÁGON?

Vörös lencsés daal



Hozzávalók

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • Olivaolaj
  • 1 tk kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1+1/2 tk curry por
  • 1 tk garam masala
  • 300 g vörös hasított lencse
  • 700 ml zöldség alaplé
  • ½ doboz kókusztej
  • 1 evőkanál paradicsompüré

Így készül

  • Egy nagy serpenyőben olívaolajon pároljuk puhára a hagymát és a fokhagymát.
  • Adjuk hozzá az összes fűszert és a paradicsompürét, és pirítsuk pár percig.
  • Mossuk meg a lencsét, és szórjuk a serpenyőbe, majd rögtön utána a kókusztejet és az alaplevet is öntsük bele. Jöhet rá a só, bors.
  • Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőmérsékletet és fedjük le.
  • Alacsony lángon főzzük körülbelül 30 percig, de 10 percenként ellenőrizzük, hogy a lencse nem ragadt-e a serpenyőhöz.
  • Miután az összes folyadék felszívódott, krémes állagot kell kapnunk.
  • Jó étvágyat!