
Mennyei fogásokra felkészülni
A 1,5 milliárd emberre ledobott fehérjebomba: ismerd meg a dalt!
Snack, leves és egytálétel egyaránt készülhet belőle, India megőrül érte és te is könnyen elkészítheted. Mi kell még, hogy meggyőzzünk, ki kell próbálnod a dalt?
Ha már unod a rántott csirkét és a krumplipürét, akkor ki kell próbálnod a dalt, ami fűszeressége és sokszínűsége miatt biztosan elnyeri majd a tetszésedet.
Könnyen elkészíthető és ízletes
Fotó: Łukasz Rawa / Unsplash
A hindi nyelvben a dal (láthatod még "dahl"-ként, esetleg "daal"-ként leírva), a hasított, szárított hüvelyesekre utal, mint például a lencse, a bab vagy a borsó.
India a második legnagyobb lencsetermelő ország, így nem csoda, hogy a belőle készült ételek nagyon népszerűek a több mint egy milliárd lakosú országban. Emellett a dal könnyen beszerezhető, egészséges és persze finom is.
A dal nagyon tápláló és magas fehérjetartalmú élelmiszer, segíti az emésztést, jó fehérjeforrás (annyira, hogy hüvelyesekből gyakran készül húspótlék) és szabályozza a koleszterinszintet.
Miért szeretik? Mert rántás nélkül is mennyei levest lehet a hüvelyesekből készíteni, emiatt a legfontosabb élelmiszerek közé tartoznak a dél-ázsiai országokban.
A dal elkészítésének végtelen módja van, és a receptek általában regionálisan változnak.
Az indiai tamilnádui fűszeres és csípős sambartól (lencse alapú leves), a Delhiben található krémes dal makhaniig (vörösbabos étel) a dal elkészítése régiónként nagyon eltérő.
Hallottál már a 10 éves tamilnádui kislányról, aki világrekordot döntött?
Hogyan tudod elkészíteni?
A legkedveltebb étel, amit dalból készítenek az a leves, ami hagymát, paradicsomot és különféle fűszereket tartalmaz.
A dalt gyakran fogyasztják kenyérrel vagy rizzsel, így nagyon laktató tud lenni. Ezenkívül a dalból sós snacket is készítenek.
Ezt már olvastad? MIÉRT A BASMATI RIZS A LEGDRÁGÁBB A VILÁGON?
Vörös lencsés daal
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- Olivaolaj
- 1 tk kömény
- 1 tk kurkuma
- 1+1/2 tk curry por
- 1 tk garam masala
- 300 g vörös hasított lencse
- 700 ml zöldség alaplé
- ½ doboz kókusztej
- 1 evőkanál paradicsompüré
Így készül
- Egy nagy serpenyőben olívaolajon pároljuk puhára a hagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá az összes fűszert és a paradicsompürét, és pirítsuk pár percig.
- Mossuk meg a lencsét, és szórjuk a serpenyőbe, majd rögtön utána a kókusztejet és az alaplevet is öntsük bele. Jöhet rá a só, bors.
- Forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőmérsékletet és fedjük le.
- Alacsony lángon főzzük körülbelül 30 percig, de 10 percenként ellenőrizzük, hogy a lencse nem ragadt-e a serpenyőhöz.
- Miután az összes folyadék felszívódott, krémes állagot kell kapnunk.
- Jó étvágyat!
- Adele kedvenc italáról énekel az új albumán - Vince ›
- Gasztrolegek: 20000 kalóriás a legnagyobb hamburger - Vince ›
- Gasztrolegek: ismerd meg a legcsípősebb paprika hóhérját - Vince ›
- 11 legszebb étterem a világból - Vince ›
- Készíts otthon gint gyorsan és egyszerűen - Vince ›
- Döbbenetes, hogy mennyire egészséges zöldség a cékla! - Vince ›
- Tudtad, hogy a lencse szuperélelmiszer? Elmondjuk, miért - Vince ›