kajakos ember jéghegyek között evez
Fotó: Frank Busch on Unsplash

Elképesztő helyre költözik 2022 nyarán egy Michelin-csillag!

Az eljutás valószínűleg nehezebb lesz, mint a bejutás: egy 53 fős faluba költözik idén nyáron egy Michelin-csillagos étterem.


A 48 ezer lakosú Feröer-szigeteken működő Koks már eddig is az egyik legegzotikusabb és az egyik legeldugottabb Michelin-csillagos étteremnek számított, idén nyáron azonban az üzemeltetők, ha lehet, még messzebb merészkednek – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

2022 és 2023 nyarán a teljes csapat a grönlandi Ilimanaq faluba költözik, ott várják a vendégeiket. A világ legnagyobb szigete dán fennhatóság alá tartozik, de széleskörű autonómiával rendelkezik. „Feröeriként mindig szoros szálak fűztek Grönlandhoz” – idézi a döntéssel kapcsolatban a falstaff.de Poul Andrias Ziskát, a Koks vezető séfjét.

A Grönland nyugati partján fekvő, 53 állandó lakosú Ilimanaqban június 12-től szeptember 8-ig működik a Michelin-csillagos Koks Lodge. Egyszerre 30 főt tudnak majd leültetni, a menü 280 eurónál, vagyis 105 ezer forintnál fog kezdődni, ha ehhez borsort is szeretnénk, az további 80 ezer forintba kerül.

Mondani sem kell, ezzel Ziska lesz az első Michelin-csillagos séf, aki Grönlandon munkához lát.