lány Hófehérke jelmezben, almával a kezében
Fotó: Raamin ka / Unsplash

150 éves tudás dőlt meg az alma egészségügyi hatásával kapcsolatban

Az alma nagyon egészséges, de csodákra nem képes – ez derül ki egy új kutatásból.

Minden nap egy alma és a doktor alma – az alma pozitív egészségügyi hatásait frappánsan megfogalmazó mondást valószínűleg a világon mindenki ismeri. A szállóige már azelőtt is létezett, hogy Terence Hill elmondta volna az És megint dühbe jövünk című filmben, azóta viszont tényleg egy ország agyába égett bele.

Angol nyelvű eredetije az „an apple a day keeps the doctor away” (szabad fordításban: a napi egy alma távol tartja az orvost) 1913-ban született meg, ez is azonban már csak áramvonalasított változat, de semmiképpen nem az első. Az abszolút eredeti az írott formában először 1866-ban, vagyis bő 150 évvel ezelőtt megjelent walesi mondás, ami így hangzott: eat an apple on going to bed and you’ll keep the doctor from earning his bread (szabad fordításban: egyél meg egy almát lefekvés előtt és megfosztod az orvost a betevőjétől).

És megint dühbe jövünk Minden nap egy alma és a doktor alma


Nem a kialakulásával, hanem az igazságtartalmával foglalkozott behatóan egy tanulmány. Az Amerikai Orvosi Szövetség saját folyóiratában jelentetett meg tanulmányt „Összefüggés az almafogyasztás és az orvosi látogatások között” címmel, ezt szemlézte a minap a nutriotnfacts.org oldal. A kutatás előzménye, hogy Amerikában az almatermelők szövetsége egészen a legfelsőbb szintekig terjedő lobbitevékenységet folytat portékája forgalmának fellendítése érdekében, a 2017-es, Donald Trump győzelmét hozó választáson több ezer dollárral támogatták a kampányban politikusokat.

A tudomány mai állása elfogadott tény, hogy az alma rosttartalma miatt segíti a fogyást, emellett védi az agyat, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét, de még az asztmások tüneteit is enyhíti

– viszont sajnos a mondással ellentétben nem csökkenti az érintkezések számát az orvosokkal. A már említett kutatásban összesen 8000 amerikai vett részt, 10 százalékuk mondta azt, hogy evett almát az elmúlt 10 napban – ezek képezték a továbbiakban a rendszeres almafogyasztók csoportját.

A szakemberek ezután megvizsgálták, két csoport tagjai mennyit költenek évente orvosra, illetve gyógyszerekre. A különbség hibahatáron belüli: a rendszeres almaevők 1700 dollárt, az almát nem fogyasztók 1900 dollárt költenek az egészségükre minden évben. Tanulság: az alma valóban nagyon egészséges, de nem csodaszer. Aki komoly betegségben szenved, azon az almaevés nem fog tudni önmagában segíteni.