antipasti, szalámi, sajt tányéron
Fotó: pixabay.com

Egy nap, egy recept: antipasti

Az antipasti az olasz konyhában előételt jelent, ízléssel összeválogatva azonban az asztal éke, az étkezés főszereplője lehet. Mutatunk egy tuti variációt.



Hozzávalók

  • 100 g Mortadella sonka
  • 100 g szárított, szeletelt marhalábsonka
  • 100 g Finocchiona vagy házi szalámi
  • 100 g olívabogyó
  • 2 db kápia paprika
  • 100 g aszalt paradicsom
  • 100 g parmezán sajt
  • 100 ml almaecetkrém
  • 1-2 csomag grissini vagy friss bagett
  • friss zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű

Így készül

Az antipasti az olasz konyhában előételt jelent, és hatalmas kultúrája van. (A nyári kánikulában nem mindig előételként, hanem önmagában is fogyasztják a friss hozzávalókból összeállított kicsi szendvicsfalatokat.) Bagettre, ciabattára, friss házi kenyérre ültetik a sonkából, felvágottakból, friss kemény sajtokból álló feltéteket. A ropogós sajtos vagy natúr grissinik is közkedveltek ehhez a hideg fogáshoz. Legszívesebben olíva- és kapribogyóval, aszalt paradicsommal és sült paprikával színesítik, ecetkrémekkel, extra szűz olívaolajjal, friss zöldfűszerekkel bolondítják a falatokat. Készíthetünk hideg ecetes-paradicsomos salátákat is az antipastihoz.