
Egy nap, egy recept: antipasti
Az antipasti az olasz konyhában előételt jelent, ízléssel összeválogatva azonban az asztal éke, az étkezés főszereplője lehet. Mutatunk egy tuti variációt.
Hozzávalók
- 100 g Mortadella sonka
- 100 g szárított, szeletelt marhalábsonka
- 100 g Finocchiona vagy házi szalámi
- 100 g olívabogyó
- 2 db kápia paprika
- 100 g aszalt paradicsom
- 100 g parmezán sajt
- 100 ml almaecetkrém
- 1-2 csomag grissini vagy friss bagett
- friss zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű
Így készül
Az antipasti az olasz konyhában előételt jelent, és hatalmas kultúrája van. (A nyári kánikulában nem mindig előételként, hanem önmagában is fogyasztják a friss hozzávalókból összeállított kicsi szendvicsfalatokat.) Bagettre, ciabattára, friss házi kenyérre ültetik a sonkából, felvágottakból, friss kemény sajtokból álló feltéteket. A ropogós sajtos vagy natúr grissinik is közkedveltek ehhez a hideg fogáshoz. Legszívesebben olíva- és kapribogyóval, aszalt paradicsommal és sült paprikával színesítik, ecetkrémekkel, extra szűz olívaolajjal, friss zöldfűszerekkel bolondítják a falatokat. Készíthetünk hideg ecetes-paradicsomos salátákat is az antipastihoz.