Kedvenc snackünk segítségével csodát tehetünk a konyhában

2023. június 08.

A partikra szánt snackek meglepő felhasználási módját mutatta be egy séf.

A partikra szánt snackek a sörök ízét is kiegészítheti, de a bundázott mogyorók és napraforgómagok akár ételek alapanyagaiként is megállják helyüket. A kísérletezéstől nem szabad megijedni, hiszen ezek a roppanós rágcsálnivalók számos ízzel és textúrával harmonizálhatnak, és feldobhatják akár a családi vacsorát is. A Mogyi Kft. Bernáth Józsefet kérte fel, írjon receptet a népszerű snackek felhasználásával. A séf az egyik fogásnál Franciaországból inspirálódott. „Franciaországban van egy előétel, ami évszaktól függetlenül mindig nagy sikernek örvend: ez a kecskesajtos céklasaláta. Ezt a fogást általában pirított fenyőmaggal kínálják az éttermekben, de mint kiderült egy paradicsomos ízű bundázott napraforgómag sokkal jobban passzol ehhez a salátához mind ízben, mind állagban.”

Kecskesajtos céklasaláta bundázott napraforgómaggal

zöld saláta tányéron felülnézetből
Fotó: Mogyi Kft.

Hozzávalók 2 személyre

 • 35 g Mogyi CRASSSH! BIT paradicsomos napraforgómag
 • 6-7 nagyobb levél jégsaláta
 • 150 g durva szemű tengeri só
 • 5-6 db kisméretű cékla
 • 1 db citrom
 • 15-20 g olívaolaj
 • 40 g juharszirup (vagy méz)
 • 100 g krémes kecskesajt
 • 60 g mascarpone
 • 1-2 g finom só
 • néhány levél vörös sóska (vagy más saláta)

Így készül

 1. A sütőt melegítsük elő 170 °C-ra. A céklákat alaposan mossuk meg, különös tekintettel a levelek töveire. Egy darabot pucoljunk meg, és nyersen szeleteljük vékonyra. Nagyon fontos, hogy hajszálvékonyak legyenek, mert ha vastagra sikerednek, akkor nem tudjuk majd feltekerni! (Akit zavar, hogy megszínezi a cékla a kezét, az nyugodtan használjon gumikesztyűt.) A céklaszeleteket locsoljuk meg kevés olívaolajjal és fél citrom levével. Hagyjuk állni, hogy kissé megpuhuljanak.
 2. Szórjuk a durva sót egy kis tepsire vagy jénaiba, majd erre ültessük a többi céklát a leveles/száras részével lefelé. Tegyük a sütőbe és süssük addig, míg egy kisebb kést könnyűszerrel át tudunk rajta szúrni. A cékla méretétől függően ez körülbelül 30-45 perc.
 3. A salátaleveleket öblítsük át, hagyjuk lecsöpögni, majd a jégsalátát tépjük kisebb darabokra. A kecskesajthoz keverjük hozzá a mascarponét, sózzuk, és ízesítsük meg néhány csepp olívaolajjal. Töltsük habzsákba, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A marinált, leitatott céklaszeletekre nyomjunk a kecskesajtkrémből, majd tekerjük fel őket. Tányéronként 5-6 darab elég lesz. A maradék sajtkrémet tegyük félre a tálaláshoz.
 4. A megsült céklákat hagyjuk egy kicsit hűlni, majd pucoljuk meg őket. Ezt követően vágjuk tetszőleges formára. A feldarabolt céklákat ízesítsük olívaolajjal és juharsziruppal. Tálaláskor a jégsalátából tegyünk néhány levelet a tányérra, locsoljuk meg a maradék olívaolajjal és juharsziruppal. Erre kerülnek a töltött és a darabolt céklák. A saláta tetszőleges pontjaira nyomjunk a maradék sajtkrémből. Végül a bundázott napraforgómaggal és a vörös sóska levelekkel fejezzük be a tálalást.

Így kerül a bunda a Mogyi magvakra

A Mogyi Kft. 2010-ben dobta piacra bundázott magokra épülő Crasssh! termékcsaládját. A kezdeti, csak mogyorót tartalmazó Original termékcsalád nemrég kiegészült az erősebb ízeket felvonultató Strong és a napraforgómagokat a közkedvelt fűszerezéssel párosító Bit változatokkal. Ezek mindegyike a Mogyi hazai üzemeiben készül.

Az Original termékcsalád esetében rétegenként épül fel a búzaliszt alapú bunda. Egy kilenc részre osztott térben a mogyorókat folyamatosan új réteggel vonja be a gép, miközben forgatja és vízzel permetezi őket. A folyamat végén a bundázott mogyoró forró olajba kerül, majd a pörkölés után történik az ízesítés. A Bit termékcsaládnál egy térben történik a bunda kialakítása. A napraforgómagvak bevonásakor víz és izocukor keveréke segíti a bunda tapadását, amelyet liszttel felváltva adagol a gép a magok forgatása mellett. Ennek végeztével egy egalizáló hengerben tovább forgatjuk a magvakat a szabadon álló liszt- és tésztadarabok egységesen tapadása és a kerek forma kialakítása érdekében. Végül forró levegővel pirítjuk a magvakat, majd lehűtjük és minimális olajpermet hozzáadásával ízesítjük” – magyarázta el a folyamatot Franczva Tamás, a Mogyi Kft. termelési és termeltetési vezetője.

Címlapfotó: Alonso Reyes / Unsplash