lila sütemény arany színű tálon, háttérben díszek, gyertyák
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: mogyorós ropogós

Egyszerűen elkészíthető, hosszan eltartható mogyorós aprósütemény, kiváló nasi a hideg téli bekuckózós napokra egy pohár bor mellé.



Hozzávalók

  • 200 g liszt
  • 90 g cukor
  • 60 g őrölt földimogyoró
  • 200 g vaj
  • 1 tojás
  • 1/2 vaníliarúd magjai
  • nagy csipet só
  • 50 g durvára vágott török mogyoró

Így készül

  1. A lisztet a cukorral, őrölt mogyoróval, sóval és vaníliával összekeverjük, és ráreszeljük a hideg vajat. Kézzel, gyors mozdulatokkal összedörzsöljük, míg nedves homokállagú tésztát nem kapunk.
  2. Hozzáadjuk a durvára törtmogyorót és a tojást, homogén tésztává gyúrjuk, majd fóliában 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, és kikészítünk két sütőlemezt.
  4. Diónyi darabokat csípünk a tésztából, gömbölyítjük a tenyerünkben és a sütőlapra téve kissé ellapítjuk. 12 perc alatt világos bézsre sütjük, a rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
VINCE-tipp: ha fémdobozba tesszük, hosszú ideig eláll a mogyorós ropogós