paradicsom és fehér sajt egy fehér tányéron

Finom és izgalmas

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a mozzarelláról

Miért mozzarella a neve? Lehet fogyni tőle? Mi köze a stracciatellához? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolunk.


A mozzarella Olaszország (egyik) jelképe a világban, egyedi, finom sajt. Ha elolvasod az alábbi pár érdekességet, biztos hogy más szemmel fogsz rá tekinteni.

​Miért mozzarella a neve?

Az olasz mozza, vagy mozzare, azaz elválasztani igéből származik a név, mivel a formázás úgy történt, hogy a nagy masszát kisebb darabokra tépték és utána formáztak belőle golyókat.

​Miből készült eredetileg?

Egykor kizárólag bizonyos dél-olasz régiókban (Nápoly, Caserto, Salerno, Benevento stb.) tartott vízi bivaly tejét használhatták hozzá, ma azonban már a tehén teje is engedélyezett.

​Jó a fogyókúrához?

Teljes tejből készül, így nyilván nem diétás koszt a mozzarella, viszont magas víztartalma miatt kevesebb benne a kalória, mint a sűrűbb sajtokban. Mivel friss sajt, magasabb tejfehérje-tartalma miatt nehezebben emészthető, mint az érlelt sajtok.

​Miért nem szabad lefagyasztani?

Egészen pontosan a felolvasztással vannak a bajok, mert általa olyan folyamatok indulnak be, amik miatt porózussá válik az eredetileg krémes textúra.

​Mi köze a stracciatellához és a burratához?

A pugliai stracciatella sajt készítésénél kézzel tépett mozarellát kevernek össze tejszínnel, míg a burrata nem mást, mint mozarella sajtba töltött stracciatella.