
Izgalmas fűszer
6 érdekesség a mustárról
A mustár a káposztafélék családjába tartozik, első sorban magjukért termesztik őket, amiből aztán a jól ismert asztali fűszer készül. Ehhez a megtört és olajtól mentes fehér és/vagy fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és ízlés, illetve világrész szerint további fűszereket adnak.
Messziről jött
Már az ókori görögök és rómaiak is ették a mustárt. Közép-Európába I. Károly frank császár „közvetítésével" jutott el a 8. században.
Termesztés
A legnagyobb mustárültetvények Nepálban, Kanadában és Oroszországban találhatók.
Tubusolás
Az 1841-ben alapított osztrák Mautner Markhof cég volt az első, amelyik a 2. világháború után elkezdte üveg helyett tubusba tölteni a mustárt.
Tárolás
A legtovább sötét és hűvös helyen őrzi meg a mustár az aromáját. Tökéletes hely számára tehát a hűtő. Kiváló tárolóedény a porcelán, a gránit és a bükkfa hordó.
Trágyának is kiváló
Kiváló gyomelnyomó hatású növény és zöldtrágyaként is előszeretettel alkalmazzák.
Mustárolaj
Az angol mustár 1,4%, a görög mustár 2%, az olasz mustár 1% allilmustárolajat tartalmaz.
- Így néznek ki a Disney-filmek legikonikusabb ételei a valóságban ›
- 4 ital, amivel semlegesítheted a szádban a csípős ételt ›
- Bár varázslatosak a füstölgő koktélok, te is simán elkészítheted őket ... ›
- Megszületett a magyar sör és a gin szerelemgyereke - Vince ›
- Egy nap, egy recept: klasszikus almás pite - Vince ›
- A világ legrégebb óta érlelt whiskyjét októberben elárverezik - Vince ›
- Túl csípős az étel? Ezeket az italokat enyhítheted az érzést! - Vince ›
- Játék! Rájössz, hogy milyen fűszerek vannak a képeken? - Vince ›