egy ember szendvicseket készít, sárga edényből mustárt nyom

Izgalmas fűszer

6 érdekesség a mustárról

Hol terem a legtöbb, hogyan érdemes tárolni és mire használják még? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapsz a cikkből.

A mustár a káposztafélék családjába tartozik, első sorban magjukért termesztik őket, amiből aztán a jól ismert asztali fűszer készül. Ehhez a megtört és olajtól mentes fehér és/vagy fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és ízlés, illetve világrész szerint további fűszereket adnak.

Messziről jött

Már az ókori görögök és rómaiak is ették a mustárt. Közép-Európába I. Károly frank császár „közvetítésével" jutott el a 8. században.

Termesztés

A legnagyobb mustárültetvények Nepálban, Kanadában és Oroszországban találhatók.

​Tubusolás

Az 1841-ben alapított osztrák Mautner Markhof cég volt az első, amelyik a 2. világháború után elkezdte üveg helyett tubusba tölteni a mustárt.

​Tárolás

A legtovább sötét és hűvös helyen őrzi meg a mustár az aromáját. Tökéletes hely számára tehát a hűtő. Kiváló tárolóedény a porcelán, a gránit és a bükkfa hordó.

​Trágyának is kiváló

Kiváló gyomelnyomó hatású növény és zöldtrágyaként is előszeretettel alkalmazzák.

​Mustárolaj

Az angol mustár 1,4%, a görög mustár 2%, az olasz mustár 1% allilmustárolajat tartalmaz.