Már az űrhajósok is ezt eszik, Magyarországon viszont valamiért nem fogy…
Rendkívül tápláló, könnyen hozzáférhető. Aki megkóstolja, meg fogja szeretni.
Számos Ázsiában kedvelt levélzöldség a hazai kiskertekben is kitűnően termeszthető lenne. Közülük több fajnak a magja már könnyen beszerezhető, így csak egy kis nyitottságra lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a magyarok is megkóstolják – írja „Ezek a szupernövények nálunk is teremnek: aranyat érnek, mégis alig ültetik őket” című minapi cikkében az Agrárszektor.
A cikkben felsorolt növények közül talán a mizuna a legérdekesebb. A mizuna (Brassica rapa var. japonica) annak ellenére, hogy hazánkban még nem túl elterjedt zöldségnövény, elnevezésekben bővelkedik: mizuma, mustársaláta, mustárspenót, japán mustár, kiotói vízizöld, sárkányfogó saláta, namenia. Bár Kínából származik mégis a japán konyhának köszönhetően vált ismertté, és terjedt el a világon.
Karakteres, kissé borsos íze van emiatt minden ételhez jól illik, amibe egyébként bors, mustár, vagy torma kerülne. Remek saláta alapanyag, és íze mellett kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. C-, E- és K-vitaminban gazdag, kalciumban, magnéziumban, káliumban, folsavban és béta-karotinban is bővelkedik, ráadásul immunerősítő hatással is bír. Jelentős mennyiséget tartalmaz élelmi rostokból, ezzel segíti az emésztést.
A szakemberek olyannyira értékesnek gondolják, hogy még az űrkutatásokban is foglalkoznak vele. Egyes elképzelések szerint remek táplálék lehet az űrhajósoknak a hosszú utakon, mivel tápanyagban rendkívül gazdag és – úgy tűnik – megterem az űrben is. 2019-ben a Nemzetközi Űrállomáson sikeresen termesztettek mizunát az űrhajósok. A zöldség elültetése után huszonhét napra ért be a termesztésre kitalált kis kabinban, íze meggyőzte a legénységet.
Címlapfotó: Erik Mclean / Unsplash