Már az űrhajósok is ezt eszik, Magyarországon viszont valamiért nem fogy…

2023. április 04.

Rendkívül tápláló, könnyen hozzáférhető. Aki megkóstolja, meg fogja szeretni.

Számos Ázsiában kedvelt levélzöldség a hazai kiskertekben is kitűnően termeszthető lenne. Közülük több fajnak a magja már könnyen beszerezhető, így csak egy kis nyitottságra lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a magyarok is megkóstolják – írja „Ezek a szupernövények nálunk is teremnek: aranyat érnek, mégis alig ültetik őket” című minapi cikkében az Agrárszektor.

A cikkben felsorolt növények közül talán a mizuna a legérdekesebb. A mizuna (Brassica rapa var. japonica) annak ellenére, hogy hazánkban még nem túl elterjedt zöldségnövény, elnevezésekben bővelkedik: mizuma, mustársaláta, mustárspenót, japán mustár, kiotói vízizöld, sárkányfogó saláta, namenia. Bár Kínából származik mégis a japán konyhának köszönhetően vált ismertté, és terjedt el a világon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

藤原圭吾/農業 (@kf1018) által megosztott bejegyzés

Karakteres, kissé borsos íze van emiatt minden ételhez jól illik, amibe egyébként bors, mustár, vagy torma kerülne. Remek saláta alapanyag, és íze mellett kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. C-, E- és K-vitaminban gazdag, kalciumban, magnéziumban, káliumban, folsavban és béta-karotinban is bővelkedik, ráadásul immunerősítő hatással is bír. Jelentős mennyiséget tartalmaz élelmi rostokból, ezzel segíti az emésztést.

A szakemberek olyannyira értékesnek gondolják, hogy még az űrkutatásokban is foglalkoznak vele. Egyes elképzelések szerint remek táplálék lehet az űrhajósoknak a hosszú utakon, mivel tápanyagban rendkívül gazdag és – úgy tűnik – megterem az űrben is. 2019-ben a Nemzetközi Űrállomáson sikeresen termesztettek mizunát az űrhajósok. A zöldség elültetése után huszonhét napra ért be a termesztésre kitalált kis kabinban, íze meggyőzte a legénységet.

Címlapfotó: Erik Mclean / Unsplash