esti látkép Budapestről a Lánchíddal

A 2022-es Múzeumok Éjszakájának 4 legjobb gasztroprogramja

Június 25-én ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája. A legjobb gasztronómiai vonatkozású programokat szedtük össze neked ebben a cikkben.Fajgerné Dudás Andreával Zöld Paradicsom lekvár főzés és tárlatvezetés

Fajgerné Dudás Andrea, a Godot Katalizátor díj nyertese a látogatókkal közösen Zöld Paradicsom lekvárt főz a Háziasszony Katalizátora című kiállításán. A közös főzés élményét ötvözi művészeti diskurzussal és személyesen tart tárlatvezetést Popovics Viktória kurátorral a látogatóknak.

Helyszín: Godot Kortárs Művészeti Intézet (1036 Budapest, Fényes Adolf utca 21.)

Időpont: 2022. június 25. 18:00 – 21:00

Előzetes regisztráció: szükséges

További információk: az esemény honlapján

Padlizsánkrém székelymenyecske módra

Krémkészítéssel egybekötött tárgyjáték, amikor a fakanál és a konyharuha a főszereplő. Népmese konyhanyelven, népdalokkal ízesítve. 45 percnyi bábszínházi élmény az egész családnak.

Helyszín: Ráth György-villa, kert (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)

Időpont: 2022. június 25. 15:00 – 16:00

További információk: az esemény honlapján

Tárlatvezetés a Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig című időszaki kiállításban

A zsidó konyha fontos részét képezi a magyar gasztronómiának. A kiállítás a magyarországi zsidó gasztronómiatörténet forrásait állítja a középpontba: szakácskönyveket, kéziratos receptgyűjteményeket, tárgyakat és dokumentumokat, amelyek segítségével bepillanthatunk a hagyományos zsidó étkezési kultúra hazai történetébe. A tárlat célja felkelteni az érdeklődést a zsidó gasztronómia iránt, felhívni a figyelmet a világviszonylatban is jelentős magyar zsidó szakácskönyvekre, mint nemzeti kincseinkre. Bepillantást nyújtani a zsidó kultúrába, a zsidó ember hétköznapjait és ünnepeit átszövő bonyolult vallási szabályrendszerbe.

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.)

Időpont: 2022. június 25. 19:00 – 19:30

Helyszíni regisztráció: szükséges

További információ: az esemény honlapján

Irodalmi falatozó a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében

Kezdjed az estét szellemi táplálkozással, hallgasson receptverseket Petritől, ízlelje meg a nosztalgikus emlékezés Krúdy-leveseit, velőscsontjait! Barangoljon Móricz Zsigmond tájjellegű ételeinek jelképiséggel telített szövegeiben, értelmezzed a világot Bodor Ádám szakácskönyvén keresztül. Utazz Lénárd Sándor ételleírásai nyomán az antik Rómától a mai Nápolyig! A programon a magyar gasztroirodalom izgalmas, élvezetes műveit hallgathatod, némi kis útravaló, ízelítő falatka mellett. Közreműködik: Lengyel Ferenc színművész.

Helyszín: Belvárosi Disznótoros (1053 Bp., Károlyi utca 17.)

Időpont: 2022. június 25. 17:00 – 18:00

További információk: az esemény honlapján