Csirke, paraficsom, gomba serpenyőben, vágódeszkán, körülötte hagyma, paraficsom, gomba, bagett

Marengói csirke, a szerelmesek étele

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: Napóleon és Joséphine marengói csirkéje

Elég ritka, hogy egy csirkés fogást párlattal fűszerezzenek, de mivel Napóleonnak és a szerelmének ez volt a kedvenc étele, így muszáj volt belekerülnie minden földi jónak. Próbáld ki és meglátod, igazuk volt!

​Hozzávalók

  • 3 csirkecomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 ek. liszt
  • 2 narancs héja
  • 2 ek. Armagnac
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 2 ek. vágott petrezselyemzöld
  • 300 g csiperkegomba
  • vaj
  • só, bors

Így készül

  1. Hevítsünk vajat egy serpenyőben és süssük benne aranybarnára a megsózott és borsozott csirkecombokat, majd tegyük félre.
  2. A zsiradékban pirítsunk apróra vágott hagymát, fokhagymát. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze. Adjuk hozzá a bort, az Armagnacot, a paradicsomot és a narancshéjat, majd lefedve, kis lángon addig főzzük benne a csirkét, amíg puha nem lesz. Ha megpuhult, vegyük ki a narancshéjat, a csirkét pedig sózzuk, borsozzuk.
  3. Vajon megpirított, vékonyra szeletelt gombával és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
VINCE-infó: Szerelme neve, Joséphine volt Napóleon utolsó kiejtett szava. A győztes csatájára emlékeztető „poulet Marengo" (marengói csirke) a szerelmesek közös estéinek fő fogása volt.