
Marengói csirke, a szerelmesek étele
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: Napóleon és Joséphine marengói csirkéje
2021-08-10
Elég ritka, hogy egy csirkés fogást párlattal fűszerezzenek, de mivel Napóleonnak és a szerelmének ez volt a kedvenc étele, így muszáj volt belekerülnie minden földi jónak. Próbáld ki és meglátod, igazuk volt!
Hozzávalók
- 3 csirkecomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 ek. liszt
- 2 narancs héja
- 2 ek. Armagnac
- 200 ml száraz fehérbor
- 2 ek. vágott petrezselyemzöld
- 300 g csiperkegomba
- vaj
- só, bors
Így készül
- Hevítsünk vajat egy serpenyőben és süssük benne aranybarnára a megsózott és borsozott csirkecombokat, majd tegyük félre.
- A zsiradékban pirítsunk apróra vágott hagymát, fokhagymát. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze. Adjuk hozzá a bort, az Armagnacot, a paradicsomot és a narancshéjat, majd lefedve, kis lángon addig főzzük benne a csirkét, amíg puha nem lesz. Ha megpuhult, vegyük ki a narancshéjat, a csirkét pedig sózzuk, borsozzuk.
- Vajon megpirított, vékonyra szeletelt gombával és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
VINCE-infó: Szerelme neve, Joséphine volt Napóleon utolsó kiejtett szava. A győztes csatájára emlékeztető „poulet Marengo" (marengói csirke) a szerelmesek közös estéinek fő fogása volt.
From Your Site Articles