üres polcok egy boltban

Újabb fontos terméktől búcsúzhatunk: Ukrajnában 70%-kal csökkenhet a vetésterülete

Ukrajna a világ egyik legnagyobb exportőre számos alapvető élelmiszerből. A háború miatt idén nem tudtak annyit vetni, ennek júliustól láthatjuk kárát.

Eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el az ukrán gazdák 2022-ben, ami a tervezett terület 20 százalékát jelenti. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint azokon a területeken, amelyek intenzív orosz megszállás alatt vannak, idén

akár 70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület,

összességében pedig 20 százalékkal kisebb területen vethetnek a gazdák tavasszal Ukrajnában – olvasható az Agrárszektor cikkében. A napokban érkezett becslések szerint az orosz-ukrán háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége az országban, ami az egész világ élelmezésére hatással lehet, hiszen az ukrán gabona hiánya miatt már most világszerte megemelkedtek az élelmiszerárak.

s\u00e1rga napraforg\u00f3vir\u00e1g nappali f\u00e9nyn\u00e9l

Fotó: Jonny Gios / Unsplash

Az ukrán gazdálkodók 2022-ben eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el, ami a várt terület 20 százalékát jelenti - írja a Reuters az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlésére hivatkozva. A becslések szerint a tavaszi vetésterület idén akár 20 százalékkal is csökkenhet Ukrajnában az orosz megszállás miatt, az északi régióban pedig ez a 30-40 százalékot is elérheti, azok a területek ugyanis aknamentesítésre szorulnak. A legrosszabb a helyzet azonban az aktívan megszállt régiókban - Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon -, ezeken a helyeken 60-70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület idén - tájékoztatott Tarasz Viszockij miniszterhelyettes.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre, az ötödik legnagyobb búzaexportőre, a kukorica és az árpa tekintetében pedig a három legnagyobb exportőr között szerepel.

2021-ben csak a búzatermés körülbelül 32 millió tonna volt Ukrajnában, az ukrán gabona hiánya pedig már most érződik, amit a globális élelmiszerárak is mutatnak, hiszen brutális drágulás ütött be szinte az egész világon. A becslések szerint a háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége Ukrajnában, ez pedig nemcsak Európa, de a globális élelmezésre is komoly hatással lehet.