barna hangya fehér háttérrel

Szárított rovarsejtből készített hús, szuszpenziós reaktorban aktiválva – hogy tetszik?

Egy különleges expedícióhoz keresték az ételeket, még a címben szereplőnél cifrábbakat is találtak ki.


A világ minden tájáról mintegy 180 pályázat érkezett a Deep Space Food Challenge elnevezésű versenyre – olvasható az Agrárszektor cikkében. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, vagyis a NASA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) által meghirdetett pályázatban innovatív, vagyis az űrben minimális ráfordítást igénylő, de „biztonságos, tápláló és ízletes" űrhajós ételeket kerestek. Összesen 180 ötlet érkezett be a felhívásra, ebből 28-at díjaztak a két szervezet munkatársai.

A győztesek között volt a németországi Electric Cow csapat, amely mikroorganizmusok és a 3D-nyomtatás felhasználásával készített ételt szén-dioxidból.

A massachusettsi Deep Space Entomoculture csapat olyan húsfélét talált ki, amit szárított és tartósított rovarsejtekből készítenének, melyeket az űrbe szállítva szuszpenziós bioreaktorban újra aktiválnak. A brazil LTCOP nevű csapat pedig az eper és a tánia, a Délkelet-Brazíliában népszerű növény termesztését javasolta a hosszú távú űrmissziókra.

A túlnyomórészt pénzjutalomban részesült 18 amerikai és 10 nemzetközi győztes meghívást kapott a verseny második fordulójára. Bill Nelson, a NASA vezetője elmondta, hogy ezzel a versennyel a hosszabb expedíciókhoz keresték a megoldást, mint például egy esetleges Mars-küldetés.