egy szőke hajú kislány zöld háttér előtt

Nutella volt, van és lesz is, de másba már nem marad mogyoró

Ki gondolta volna, hogy kedvenc csokis édességünk miatt alakult ki mogyoró hiány a világon.


Mi az? Cukorból, pálmaolajból, kakaóból, sovány tejből és mogyoróból készül. Igen, a Nutella! Ha imádod ezt a kalóriabombát, akkor érdemes szembesülnöd azzal, hogy ez az édesség milyen mértékben befolyásolja a világ mogyoró termelését.

nutell\u00e1s \u00fcveg r\u00f3zsasz\u00edn h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Chris Liverani / Unsplash


A Nutellát a második világháború idején találták fel, amikor csokihiány volt Európában, ekkor az olaszországi Albában (mogyorótermesztéséről ismert vidék) található Ferrero csokoládégyár tulajdonosa Pietro Ferrero úgy döntött, hogy az olcsó mogyoróval dúsítják majd az édességeket. A többi pedig, ahogy mondani szokták már történelem.

A Nutella iránti szeretetünk azonban megnehezíti a világ mogyoró ellátását, ugyanis az összes termesztett mogyoró negyede a Nutellába kerül - írja a wtffunfact oldala.

A Nutella bekebelezi az összes mogyorót

barna csokol\u00e1d\u00e9s kr\u00e9m

Fotó: Mikael Stenberg / Unsplash


Félreértés ne essék, nem panaszkodunk. Tulajdonképpen így szoktunk inkább mogyorót enni. Csak az a baj, hogy a legtöbb mogyoró egy kis földterületről származik Törökország partjairól – és nem könnyű termeszteni. Az ottani gazdák egyébként már több mint kétezer éve termesztenek mogyorót!

A Ferrero pedig évente több mint 100 ezer tonna mogyorót használ fel.
mogyor\u00f3, n\u00f6v\u00e9ny, z\u00f6ld levelek

Fotó: Anastasiya Dalenka / Unsplash


A nagy kereslet természetesen megemelte a mogyoró árát. És, ha netán valami történne a törökországi földterülettel, akkor a dolgok még rosszabbra fordulhatnak (például 2013-ban fagy volt, ami 60 százalékkal megemelte az árakat). Léteznek egyébként más helyek is a világon, ahol a mogyoró termeszthető, ilyen például Chile és Ausztrália. De az Eastern Filbert Blight vagy palántavész nevű betegség ezt a termést is komolyan veszélyezteti.

Az említett gombás fertőzés ellen pedig nem létezik semmilyen gyógymód.
barna sz\u00edn\u0171 m\u00f3kus mogyor\u00f3val

Fotó: Felix Schmidt / Unsplash


Ha az előbbi rossz hírek még mindig nem vették el a kedved a mogyoró termesztéstől, akkor majd a következő megteszi. A szakértők szerint ugyanis a mókusok annyira imádják a mogyorót, hogy bármit megtesznek azért, hogy a kis mohó mancsukat rátehessék a Nutella fő alapanyagára...