barna vadrizs szemek

A rizs, ami igazából nem rizs!

A rizs, ami igazából nem is rizs, cserébe nem kell főzni

Nem szeretsz rizst főzni? Nem baj! A következő "rizst", amit bemutatunk nem is kell megfőznöd! Nyersen fogyaszthatod, köretként vagy akár önmagában is.



A vadrizs vagy indiánrizs igazán kulináris alapanyagnak számít a gasztronómia világában. Az Észak-Amerikából származó mag remekül passzol salátákba és levesekbe. Elkészítése azonban nem a hagyományos módon történik.

Mi az az indiánrizs?

\u00e9szak-amerika vid\u00e9ke

Érdekesség, hogy a vadrizst kézzel aratják!

Fotó: Clay Banks / Unsplash


Hiszed vagy sem a vadrizs igazából nem is rizs, hanem egy vízi fűféle magja. Amikor frissen aratják, akkor még élénk zöld színű, a szárítás után válik barnás-feketéssé.

Eredetileg Észak-Amerikából származik, ahol a helyi indiánok a mai napig fogyasztják. A vadrizs zsírszegény, gazdag káliumban, vasban és foszforban.

Mindemellett gazdag rosttartalma miatt remekül kitakarítja a salakanyagot a szervezetből és segíti a fogyást. Praktikus lehet azoknak, akik diétáznak, mivel sokáig ad telítettségérzetet.

Hogyan készítsd elő a vadrizst?

vadrizs szemek

Jól harmonizál zöldségekkel!

Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock


  1. Tedd a rizst egy késes robotgépbe. Addig aprítsd, míg be nem vonja őket egy fekete porréteg.
  2. Mosd át az egészet vízzel.
  3. Vegyél egy befőttes üveget és töltsd bele a vadrizsszemeket. Töltsd fel az üveget vízzel
  4. Hagyd állni őket a vízben körülbelül 12-18 órán keresztül.
  5. Másnapra a rizs duplájára fog dagadni. Ha ez megtörtént, vedd ki az üvegből és jól mosd át.
  6. Már fogyaszthatod is!

Így kombináld zöldségekkel! 

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, apróra kockázva
  • 1 piros kaliforniai paprika, apróra vágva
  • 1 kaliforniai paprika, apróra kockázva
  • 1 csomag gomba, felszeletelve
  • 2 csésze tiszta vad rizs
  • 1/2 csésze fehérbor
  • 3+1/2 csésze csirke húsleves
  • 1 csomag metélőhagyma, darált
Így készül:
  1. Párold meg a fokhagymát, hagymát és paprikát olívaolajon, egy csipet sóval és borssal (körülbelül 5 percig)
  2. Add hozzá a gombát, és további 10 percig pirítsd a zöldségeket, vagy amíg minden zöldség puha nem lesz.
  3. Mehet hozzá vadrizs. Jól keverd el a zöldségekkel.
  4. Öntsd bele a fehérbort és főzd 2-3 percig, amíg az alkohol felforr; add hozzá a csirkehúslevest és a kakukkfüvet.
  5. Fedd le és főzd alacsony lángon, amíg az összes folyadék felszívódik (60-90 perc). Egyszer-kétszer keverd meg.
  6. Ha elkészült a rizs, akkor add hozzá a metélőhagymát.
  7. Jó étvágyat!