
A rizs, ami igazából nem rizs!
A rizs, ami igazából nem is rizs, cserébe nem kell főzni
Nem szeretsz rizst főzni? Nem baj! A következő "rizst", amit bemutatunk nem is kell megfőznöd! Nyersen fogyaszthatod, köretként vagy akár önmagában is.
A vadrizs vagy indiánrizs igazán kulináris alapanyagnak számít a gasztronómia világában. Az Észak-Amerikából származó mag remekül passzol salátákba és levesekbe. Elkészítése azonban nem a hagyományos módon történik.
Mi az az indiánrizs?
Érdekesség, hogy a vadrizst kézzel aratják!
Fotó: Clay Banks / Unsplash
Hiszed vagy sem a vadrizs igazából nem is rizs, hanem egy vízi fűféle magja. Amikor frissen aratják, akkor még élénk zöld színű, a szárítás után válik barnás-feketéssé.
Eredetileg Észak-Amerikából származik, ahol a helyi indiánok a mai napig fogyasztják. A vadrizs zsírszegény, gazdag káliumban, vasban és foszforban.
Mindemellett gazdag rosttartalma miatt remekül kitakarítja a salakanyagot a szervezetből és segíti a fogyást. Praktikus lehet azoknak, akik diétáznak, mivel sokáig ad telítettségérzetet.
Hogyan készítsd elő a vadrizst?
Jól harmonizál zöldségekkel!
Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock
- Tedd a rizst egy késes robotgépbe. Addig aprítsd, míg be nem vonja őket egy fekete porréteg.
- Mosd át az egészet vízzel.
- Vegyél egy befőttes üveget és töltsd bele a vadrizsszemeket. Töltsd fel az üveget vízzel
- Hagyd állni őket a vízben körülbelül 12-18 órán keresztül.
- Másnapra a rizs duplájára fog dagadni. Ha ez megtörtént, vedd ki az üvegből és jól mosd át.
- Már fogyaszthatod is!
Így kombináld zöldségekkel!
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma, apróra kockázva
- 1 piros kaliforniai paprika, apróra vágva
- 1 kaliforniai paprika, apróra kockázva
- 1 csomag gomba, felszeletelve
- 2 csésze tiszta vad rizs
- 1/2 csésze fehérbor
- 3+1/2 csésze csirke húsleves
- 1 csomag metélőhagyma, darált
Így készül:
- Párold meg a fokhagymát, hagymát és paprikát olívaolajon, egy csipet sóval és borssal (körülbelül 5 percig)
- Add hozzá a gombát, és további 10 percig pirítsd a zöldségeket, vagy amíg minden zöldség puha nem lesz.
- Mehet hozzá vadrizs. Jól keverd el a zöldségekkel.
- Öntsd bele a fehérbort és főzd 2-3 percig, amíg az alkohol felforr; add hozzá a csirkehúslevest és a kakukkfüvet.
- Fedd le és főzd alacsony lángon, amíg az összes folyadék felszívódik (60-90 perc). Egyszer-kétszer keverd meg.
- Ha elkészült a rizs, akkor add hozzá a metélőhagymát.
- Jó étvágyat!
- A lager és a pilsner sörök közötti különbség egyszerűen - Vince ›
- Egy nap, egy recept: gyümölcsös tejberizsszelet - Vince ›
- 6 szuper egyszerű iskolai nasi gyerekeknek - Vince ›
- Mutasd a csillagjegyed és megmondjuk, mit ehetsz és mit nem! - Vince ›
- Egy nap, egy recept: extrém pikáns csirke curry - Vince ›
- 5 étel, amitől jobban fogsz aludni - Vince ›