napszemüveges lány, kezében evőeszköz

6 zöldség, amit nem lenne szabad nyersen enni

Rosszabb esetben mérget viszünk velük a szervezetünkbe, jobb esetben csak az emésztésünket zavarják meg némileg.A lifehacker.com oldala gyűjtötte össze azokat a zöldségeket, amit ilyen-olyan okból nem célszerű nyersen enni.

Krumpli

Bár igazából csak a még éretlen krumpli a veszélyes, nem biztos, hogy mindig észrevesszük az ebből eredő halvány, zöldes foltokat, ezért jobb az óvatosság. A zöld részekben felhalmozódik a szolanin nevű mérgező vegyület, ami kis mennyiségben hasmenést, hányást, nagyobb mennyiségben akár halált is okozhat.

Padlizsán

lila padlizs\u00e1nok

Fotó: Paul Magdas / Unsplash


Nyersen ugyanaz a szolanin nevű alkaloid található meg benne, mint a krumpliban. Egyes kutatások szerint ráadásul a hőkezelés fokozza a zöldség jótékony antioxidáns hatását.

Vörös bab

A fitohemagglutinin (PHA) a növényekben, különösen bizonyos hüvelyesekben található fehérje. A legnagyobb koncentrációban a főzetlen vörös vesebabban és a fehér vesebabban található, és kisebb mennyiségben megtalálható sok más típusú zöldbabban és más közönséges babban. Bár az orvostudományban is használják, a babban még méregként jelenik meg. Főzés és áztatás által a még bőven mérgez 70 ezer egység 200-400 közé csökken. Brit tudósok 5 óra áztatást, majd új vízben 30 perc forralást javasolnak.

Zöldbab

Nyersen sok lektin nevű fehérjét tartalmaz, ami emésztési zavarokat tud okozni az arra érzékenyeknél. Egy kis hőkezelés után viszont már mehet mindenki tányérjára.

Karfiol

karfiol \u00e9s z\u00f6ld levelek k\u00f6zeli felv\u00e9telen

Fotó: Eric Prouzet / Unsplash


Rokona a brokkolinak, ami nem tartozik a legkönnyebben emészthető dolgok közé. A karfiollal is meggyűlhet egyesek baja, ezért érdemes legalább pár percig hőkezelni. Az Institute of Food Technologist intézet kutatása szerint grillen és sütőben sokkal kevesebb tápanyagot veszít, mint ha forró vízbe dobják.

Kelbimbó

Főzve sokkal kevésbé keserű és nem is fúj fel annyira, mint nyersen, ráadásul az amerikai Harvard Egyetem kutatásai szerint hő hatására szabadulnak fel benne azok az anyagok, amik megakadályozzák a daganatok növekedését.