egy nő barna morzsát szór a serpenyőbe

Megtanítjuk, hogyan mérd meg egy darab evőpálcikával a forró olaj hőmérsékletét

Átlagos lifehacknek indult, de aztán egy egyetem kutatócsoportja bebizonyította, hogy valóban működik a módszer.


Valószínűleg sokszor előfordult már veled is, miután felraktad forrósodni az olajat a serpenyőben, nem igazán tudtad, hogyan ellenőrizd, elég meleg-e már. Van, aki a beledobott panírra esküszik, ami valóban jó módszer, csak hát nincs mindig kéznél. Ugyanez igaz a rizsre is, vizet pedig az álmoskönyv szerint nem célszerű a forró olajra fröcskölni. Léteznek még olajhőmérők, de ezek nem tartozékai egy átlagos háztartásnak.

Egy futótűzként terjedő lifehack szerint ezekre mind nem is kellenek, helyettük mindössze egy darab bevizezett evőpálcikára és egy jó fülre van szükség.

揚げ油の温度

Sok lifehacket láttunk már, ami a valóságban nem igazán akart működni, valószínűleg az npr.org újságírói is futottak bele ilyenbe, mert most alaposan utánajártak a dolognak. Nem volt nehéz dolguk, ugyanis a munka dandárját elvégezték helyettük a szaúd-arábiai Abdullah Király Egyetem tudósai, akiknek szintén felkeltette az érdeklődését a dolog, ezért tudományos kísérletbe fogtak.

„Ha semmit nem hallasz, akkor még hideg, ha nagyon hangosan hallod pattogni, sisteregni, akkor forró, a kettő közötti szinte már dallamos bugyborékolás, gurgulázás a jó" – magyarázta a portálnak a kísérletet vezető Tadd Truscott. Csapatával ők éppen ezt az úgynevezett dallamot szerették volna pontosabban leírni.

150 és 210 fok között különböző hőmérsékleten mártották bele a nedves pálcikát a forró olajba és rögzítették a keletkező hangokat.

A hőmérséklet függvényében keletkeznek a pálcikáról párolgó vízben víz-, illetve légbuborékok. Az összmennyiség nem feltétlenül változik számottevően – a fenti videóban éppen igen, más Youtube-on fellelhető videókban már jóval kevésbé. Ezért beszédesebb a tudósok szerint a lég- és vízbuborékok aránya, mert ezek változása jól tetten érhető a kiadott hang frekvenciájában.