sült csirke fekete serpenyőben
Fotó: Sasan o/ Unsplash

5 apró trükk, hogy a sütés ne legyen rémálom

Milyen olajjal, hány fokon, mennyi ideig? Egyszerűen betartható szabályok, tanácsok, hogy a sütés ne legyen teher és valóban élvezni tudd a végeredményt.A www.kingarthurbaking.com sütőipari termékekkel foglalkozó cég szakemberei a segítségedre siettek, hogy valóban ünnep legyen a karácsony! Összeírták 5 pontban, mire figyelj oda a sütésnél, hogy minden rendben legyen, finom ételek kerüljenek ki a serpenyőből és a lakás se ússzon az olajban. Mi pedig lefordítottuk, mert hasznosnak gondoljuk.

​A megfelelő olajat és edényt használd!

A jó olaj jó minőségű, semleges ízű és magas hőmérsékleten is használható. Édességeknél érdemes repceolajat vagy napraforgó olajat használni, mindkettő világos, íztelen és csak nagyon magas hőmérsékleten kezd füstölni. Nem érdemes beruházni fritőzre, egy magasabb falú lábas, öntöttvas serpenyő ugyanúgy szuperál, ha képes állandóan tartani az olaj hőmérsékletét

Figyeld a hőmérsékletet!

round white and gray analog gauge Photo by Timo Müller on Unsplash


Nem véletlenül említettük az edényválasztási szempontok között az állandó hőmérsékletet. Ez éppen olyan fontos, mint hogy a sütőn a megfelelő hőmérsékletet állítsd be a sütésnél. Ha túl magas az olaj hőmérséklete, akkor kívül megég az étel, mikor belül még nyers lesz. Ha túl alacsony, akkor pedig megszívja magát olajjal. A legjobb módszer természetesen egy olajhőmérő, ám ez egyben a legdrágább is. Nemrég mutattunk egy szintén jó módszert, amihez mindössze egy evőpálcikára és egy kis vízre van szükséged. A legtöbb recept egyébként 160 és 190 Celsius fok közötti olajjal dolgozik.

Ha túlforrósodott az olaj, szerencsére van pár lehetőség, hogy visszahűtsük. Kapcsold le a főzőlapot, vagy húzd el kis időre az edényt, tegyél bele kis hideg maradék tésztát, panírt (ha például fánkot vagy tócsnit sütsz), vagy adjál öntsél még hozzá a szoba hőmérsékletű olajból.

Ha nem elég meleg az olaj, állítsd feljebb a tűzhelyet, de figyelj, hogy ne hevítsd túl. Ellenőrizd a hőmérsékletet, mielőtt beleteszed az olajba a sütnivalót és közben is folyamatosan csekkold.

​Figyeld az időt!

Alapvetően tartsd be, amit a recept ír, de azért ne vakon kövesd. Azt is figyeld, hogy az étel, amit sütsz, megfelelően barnul, puhul-e.

​Rögtön csepegtesd le!

Miután kivetted az olajból az ételt, tedd papírtörlőre, de a felső oldalát is itasd le egy másikkal. A fánkot sütés után azonnal kend le cukormázzal!

​Védd magad!

A legfontosabb, hogy te mindig legyél biztonságban a munka közben. Vegyél fel hosszú ujjú pólót, nadrágot és akár még kötényt is. Mindig óvatosan tedd az olajba az ételt, amit sütni készülsz, sose magasról ejtsd bele és közben ne hajolj közel.

Ezeket az egyszerű szabályokat betartva a sütés a jövőben sokkal kevésbé lesz fárasztó konyhai tevékenység..