
Kicsi a bors, de erős!
5 szó szerint aprócska étel, ami megóvja a szívedet
Azt már megtanultuk, hogy az egészségtelen, zsíros ételek szívproblémákhoz vezetnek, de vajon milyen ételek segítenek a szív megóvásában? Nem is gondolnánk, hogy milyen aprócska élelmiszerek is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.
Sajnos kevesen tudják, hogy az olajos magvak milyen hasznosak a szív számára, pedig rengeteg egészséges zsírt tartalmaznak.
Tele vannak omega-3 zsírsavakkal, rostokkal, fehérjékkel és ásványi anyagokkal. Ezek mind csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Vagyis ezeknek az ételeknek a fogyasztása nagyban csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Chiamag
Sok kicsi, sokra megy!
Fotó: Joanna Kosinska / Unsplash
A chia kerek, fekete színű, picike mag. Rengeteg antioxidánst, rostot, fehérjét és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A magok rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A chiamagot megvásárolhatod ma már minden nagyobb boltban, majd otthon hozzáadhatod salátákhoz, pudingokhoz, joghurtokhoz, levesekhez vagy akár turmixokhoz.
Készítsd el ezt a szuper chiamagos puding receptet!
Lenmag
A hajnövekedésben is segít!
Fotó: Secret User / Unsplash
A lenmagot könnyű megismerni barna színéről. A lenmagban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukkal támogatják a szív egészségét.
Rendszeres fogyasztása megakadályozza a koleszterin felhalmozódását a szív ereiben.
A lenmagot különféle módon fogyaszthatjuk. Hozzáadhatjuk a salátákhoz, turmixokhoz és joghurtokhoz. Ha kenyeret sütünk, akkor ahhoz is bátran használhatunk lenmagot. Fontos, hogy inkább darált változatban fogyaszd, mivel a szervezet ezt könnyebben tudja megemészteni.
Tökmag
Fogyasztása magas magnézium tartalma miatt is ajánlott.
Fotó: CHUTTERSNAP / Unsplash
A tökmag rostokban, vasban, magnéziumban gazdag.
Érdekesség, hogy a tökmag fogyasztása segít csökkenteni a magnéziumhiányból eredő betegségeket, mint például a ritmuszavarok, magas vérnyomás.
Fogyaszthatod joghurtokkal, salátákkal, zabpehellyel vagy zabkásával.
Szezámmag
Segít a vérnyomás szabályozásában!
Fotó: محمد مهدی کردی / Unsplash
A szezámmag egy fajtától függően bézs vagy fekete színű, picike mag (előbbi íze kicsivel intenzívebb), mangánban és fehérjében gazdag.
Ezenkívül rengeteg kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ez a két ásványi anyag segít a vérnyomás szabályozásában, illetve csökkentheti a koleszterinszintet is.
A szezámmag nagyon sokoldalú, így fogyaszthatod salátákkal, tésztaételekkel, sült vagy párolt zöldségekkel.
Napraforgómag
Nagyon gazdag E-vitaminban!
fotó: Łukasz Rawa / Unsplash
A napraforgómag gazdag fehérjében, antioxidánsokban, E-vitaminban és egészséges zsírokban.
Ezek mind segítenek a koleszterin csökkentésében és védelmet nyújtanak a szívbetegségekkel szemben.
Fogyaszd salátákkal vagy joghurtokkal.
- Különleges és vidám reggeli cukkiniből, tojásból - Vince ›
- Élesztőmentes pihe-puha bagel: VIDEÓ - Vince ›
- Ezeket érdemes tudni a tofuról mielőtt elkészíted - Vince ›
- Egy nap, egy recept: zöldséges-sajtos rakott tészta - Vince ›
- Ronaldo ezzel az étellel vigasztalódna a vereség után - Vince ›
- 6 szuper egyszerű iskolai nasi gyerekeknek - Vince ›
- 6 étel, amitől a gyerekek jobban tudnak koncentrálni - Vince ›
- Sokoldalú és egészséges: íme a zöld arany, a matcha tea - Vince ›
- Egy nap, egy recept: zabkenyér túróval - az egészséges uzsonna ... ›
- Egy nap, egy őszi finomság #3: körte - Vince ›
- Te tudod, hogy miért maci alakúak a mézes üvegek? - Vince ›
- Ilyen egyszerűen hasznosíthatod az otthoni ételhulladékot - Vince ›
- Kikutatták, milyen színű ételek a legegészségesebbek - Vince ›
- 11 élelmiszer, amiről nem gondolnád, de szívbetegséget okoz - Vince ›
- 6 tünet, amiről nem gondolnád, hogy a szívinfarktus előjele - Vince ›
- 10 étel, ami segít megküzdeni a magas vérnyomással - Vince ›
- A táplálék-kiegészítő, ami a fiatalok agyával is csodát tesz - Vince ›