töltött barna tészta fehér tányéron

Egy nap, egy recept: különleges olasz töltött sós kalács

Ha valakik, az olaszok értenek a tésztákhoz, így bátran rájuk bízhatjuk magunkat kalács témában is, garantáltan nem fogunk csalódni! Tetszőlegesen tölthető, akár vegetáriánus változatban is készíthető.



Hozzávalók

kalács

  • 700 g liszt
  • 50 g friss élesztő
  • 70 g sertészsír
  • 400 ml víz
  • 400 g olasz kézműves sonka, például Culatello Negroni
  • só, frissen őrölt bors
  • 400 g különböző típusú olasz sajt
  • 2 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • tej

sós öntet

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál só
  • víz

Így készül

  1. Oldjuk fel az élesztőt egy pohár langyos vízben. Tegyük tálba a lisztet, majd adjuk hozzá a zsírt, a sót és a borsot.
  2. Ebbe öntsük az élesztős vizet, így kezdjük el összedolgozni a tésztát. Ha kell, használjunk még több vizet, hogy biztosan puha legyen. Ha szép simára gyúrtuk, letakarva kelesszük langyos helyen két órán keresztül.
  3. Eközben főzzük meg a két tojást, majd miután kihűltek, vágjuk kockákra. A culatellót szeljük vékony szeletekre, a sajtot pedig kockázzuk.
  4. Amikor a tészta már megkelt, nyújtsuk ki 1 cm vastagságra és kerek formájúra, és borítsuk be a tetejét a sonkával, a tojással és a sajttal úgy, hogy mindenhová jusson.
  5. Csavarjuk fel az egyik oldalon indulva, olyan szorosan, amennyire csak lehet, majd formázzunk belőle koronát. Ekkor tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk ismét két órára magára. Ezután megkenjük a tetejét tejjel felvert tojássárgájával, majd 170 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk 60 percre.
  6. Eközben elkészítjük a sós öntetet: keverjük össze a lisztet a sóval és épp annyi vízzel, hogy kissé folyékony legyen. 5 perccel a sütés vége előtt locsoljuk le ezzel a kalácsot, és tegyük vissza a sütőbe.
VINCE-infó: a Szicília partjainál található Stromboli szigetről elnevezett sós kalácsot az olaszok főleg húsvétkor készítik. Már az USA-ban is megvetette a lábát, sok pizzériában készítik a hagyományos pizzák mellett.