zöldségek, paradicsom, uborka, saláta

Mennyei rezsicsökkentés: 4 szuper étel, amihez egyetlen gépet sem kell bekapcsolnod

Levest, süteményt és még húsételt is mutatunk olyat, aminek az elkészítése egyetlen forinttal sem dobja meg a rezsidet.


A folyamatos energiaárak növekedése mellett érdemes megfontolnod, hogy milyen ételeket készítesz otthon. Nem biztos, hogy pont most van itt az ideje, hogy elkészítsd a világ legbonyolultabb ételét, amihez sütő, mixerek és még a tűzhely is szükséges. Az alábbi listán található receptekhez garantáltan nem kell semmilyen konyhai gép.

1. Autentikus spanyol gazpacho recept

paradicsom, fokhagyma, \u00fcveg ed\u00e9nyekben

Fotó: SartenPorElMango / Unsplash


A gazpacho hagyományosan úgy készült, hogy a zöldségeket egy nagy mozsárban péppé törték. Az így kapott textúra kevésbé lesz habos, mintha egy gépben csináltad volna. Igaz, hogy ez a módszer egy kicsit időigényesebb, viszont megspórolod vele a turmix használatát és még a végeredmény is autentikusabb lesz.

Hozzávalók

  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 uborka
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál ecet 5 milliliter
  • 1/4 pohár extra szűz olívaolaj 60 milliliter
  • 3/4 pohár hideg víz
  • csipet tengeri sót
Így készül
  1. Mossuk meg a zöldségeket és vágjuk fel őket, majd mehetnek bele a mozsárba.
  2. Mozsártörő segítségével törjük össze a zöldségeket.
  3. Tegyük át a pépet egy nagyobb tálba.
  4. Adjuk a masszához az ecetet, olívaolajat, hideg vizet és sót. Jól keverjük át.
  5. Tegyük át a gazpachot egy nagy üvegkancsóba.
  6. Tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
A tálaláskor díszítőelemként használhatunk pár apróra vágott paprikát, hagymát és olívaolajat.

2. Füstölt lazacos tavaszi tekercs

lazacos tavaszi tekercsek z\u00f6ld t\u00e1ny\u00e9ron, k\u00e9k ter\u00edt\u0151

Fotó: TYSB / Shutterstock


Ez a szuper egyszerű és gyors tavaszi tekercs egy nagyon különleges és egészséges hozzávalót, a füstölt lazacot rejti, ami telis-tele van omega-3 zsírsavakkal. Egyrészt tehát segít megőrizni az agy frissességét és megvéd a szívbetegségektől, másrészt még energiát is spórolsz vele, mivel semmilyen konyhai gépet nem kell használnod az elkészítése során.

Hozzávalók

  • 110 gramm krémsajt, szobahőmérsékletű
  • 1 citrom
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál metélőhagyma
  • meleg víz
  • 8 rizspapír
  • 225 g füstölt lazac
  • 200 g uborka, 5 cm-esre vágva
  • 50 g vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 avokádó, vékonyra szeletelve
  • 1 paradicsom, vékonyra szeletelve
  • 1 saláta
Így készül
  1. Egy kis tálban összekeverjük a krémsajtot, a citrom héját és levét, sót és a metélőhagymát.
  2. Öntsük a meleg vizet egy nagy lapos edénybe. Mártsuk bele a rizspapírt 5-8 másodpercre. Ennyi idő kell neki, hogy megpuhuljon.
  3. Vegyük ki az edényből, szárítgassuk le kicsit a vizet, majd vékonyan kenjük meg krémsajttal. Hagyjunk egy pár centiméteres szegélyt a széleken üresen.
  4. Tegyük a salátalevelet a rizspapírra, majd helyezzünk rá egy 30 grammos lazacszeletet, 2 szelet paradicsomot, 3-5 uborkaszeletet , 2-3 szelet lilahagymát és 1-2 avokádót.
  5. Hajtsuk be a rizspapír széleit és tekerjük fel.
  6. Fedjük le nedves törlőkendővel a tekercseket, hogy ne száradjanak ki.
Tálaljuk egy finom szósszal, mártogatóssal vagy fogyaszd önmagában.

3. Waldorf saláta

waldorf sal\u00e1ta, ez\u00fcst villa poh\u00e1r v\u00edz

Fotó: olepeshkina / Shutterstock


A waldorf saláta a New York-i ikonikus Waldorf Astoria szállodáról (a világ első szállodája, aminek minden emeletén elektromos áram volt, és az első szálló, ami 24 órás szobaszervizt kínált) kapta a nevét, ahol 1896-ban egy jótékonysági bálra készítették az ételt.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 közepes piros finom alma
  • 2 evőkanál egész tojásos majonéz
  • 3 zellerszár, levelei fenntartva
  • 1/2 pohár dió
  • 1/4 apró vöröshagyma, vékonyra szeletelve
Így készül
  1. Tegyük a citromlé felét egy tálba, majd adjuk hozzá a vékony almaszeleteket.
  2. Keverjük össze a majonézt és a maradék citromlevet.
  3. Sózzuk és borsozzuk.
  4. Adjuk hozzá az almás keverékhez a felvágott zellert, a zellerleveleket, a diókat és a hagymát.
  5. Óvatosan forgassuk össze az egészet.

4. Szuper krémes sajttora

feh\u00e9r torta feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron, tortaszed\u0151 kan\u00e1l

Fotó: Elena_E / Shutterstock


Ennek a finom tortának az elkészítéséhez se sütőre, se mikróra nem lesz szükséged!

Hozzávalók

  • 1 citrom leve
  • 1/2 pohár sűrített tej
  • 1/4 pohár tej
  • 250 gramm vajas snap keksz
  • 3/4 pohár tejszín
  • 125 gramm krémsajt
Így készül
  1. Keverjünk össze két teáskanálnyi citromlevelet, egy teáskanálnyi citromhéjat és a krémsajtot egy nagy tálban.
  2. Egy kézi habverő segítségével verjük krémesre a keveréket.
  3. Adjuk hozzá a sűrített tejet, a maradék citromlevet és keverjük simára az egészet.
  4. A keksz egyik oldalát mártsuk bele a tejbe, majd kenjük be egy evőkanál krémsajt-keverékkel.
  5. Csináljuk a kekszekből szendvicseket.
  6. Helyezzük őket egymás mellé egy tányéron, majd tegyük be a szendvicseket a hűtőbe.
  7. Vegyük ki a sajtrémmel megkent szendvicseket.
  8. Verjük fel a tejszínt és kenjük meg a lehűtött kekszeket vele.
  9. Szórjunk a sütemény tetejére fahéjat, szerecsendiót vagy reszelt csokoládét.
  10. Tegyük vissza a tortát a hűtőbe legalább két órára.