fehér pulóveres lány főz a konyhában

Sok bajt megelőzhetsz, ha betartasz 5 szabályt az olívaolaj vásárlásakor

Rengeteg olívaolaj közül lehet ma már választani. Vannak jók, kevésbé jók és hamisítottak is. Érdemes betartani pár szabályt a vásárlásnál.


Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik fontos építőköve, sokoldalú és egyben egészséges alapanyag. Magyarországon is egyre többen használják tészták, salátaöntetek, pácok készítésénél. Ennek megfelelően itthon is egyre nagyobb kínálattal találkozni, vannak közöttük jobb és gyengébb minőségűek, a megfelelő kiválasztása így egyre nagyobb kihívás elé állítja az embert. Az eathealthyeathappy.com 5 pontban gyűjtötte össze, mire kell figyelned, hogy biztosan a számodra megfelelő üveget emeld le a bolt polcáról. Az ő útmutatásukat osztjuk meg veled az alábbiakban.

1. Tudd, mire fogod használni

Nagyon fontos átgondolnod, mibe fog kerülni a konyhádban az olívaolaj. A főzéshez és azokhoz a fogásokhoz, amibe nyersen kerül, az extra szűz a legjobb. Ezt az előállítása során nem érte hőkezelés és nincs benne semmiféle adalékanyag.

2. Olvasd el a csomagoláson a címkét

Cserkkold a származási helyet: nagyon nem lőhetsz mellé, ha az adott olívaolaj egy országból származik (Olaszország, Görögország, Spanyolország, Portugália), még jobb, ha azon belül is egyetlen termőhelyről. Ha így van, akkor utóbbi is biztosan fel lesz tűntetve, mert ez egy valóban komoly erény. Szinte biztosan azt is megtalálod, ha az adott terméket hidegen sajtolva állították elő, ez garancia arra, hogy benne maradt az összes értékes tápanyag. Sajnos az olívaolajat is hamisítják, szerencsére vannak bizonyos árulkodó jelek. Olaszországban például csak hidegen sajtolt változatot lehet készíteni.

3. Ellenőrizd a szüret időpontját

fekete \u00e9s z\u00f6ld olajbogy\u00f3k

Fotó: Melina Kiefer / Unsplash


Nem úgy, mint egyes borok, az olívaolaj nem lesz jobb az idő előrehaladtával. Minél fiatalabbak, annál intenzívebb az ízük és illatuk, a szürettől számított 2-3 éven túl viszont már egyértelműen hanyatlásnak indulnak, addig mindenképpen fel kell használni őket. A szüret időpontját nem kötelező feltüntetni a csomagoláson, az a termelő, amelyik ezt mégis bevállalja, az valóban tűzbe teszi a kezét a portékájáért. Még egy fontos dolog: ha már kinyitottad az üveget, akkor 3-5 hónapon belül ürítsd is ki.

4. Nézd meg az üveg tartalmát

Olykor ráírják, hogy az adott olívaolaj polifenolban gazdag. Ez egy jó jel, a polifenol gyűjtőnevű szerves vegyületek ugyanis nagyon egészségesek: beállítják a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatásúak és a megelőzik a rákos megbetegedések kialakulását.

5. Vedd figyelembe az üveg színét

Minél sötétebb, opálosabb üvegben van az olívaolaj, annál kisebb kárt tud tenni benne a fény akkor is, ha nem megfelelően tárolják a szállítás közben, vagy a boltban. Az persze sajnos az így sem garantált, hogy nagy hőnek nem volt kitéve az adott üveg, ami szintén káros.

Mindössze erre az 5 dologra kell figyelned, ha megteszed, jó eséllyel egy friss, tápláló, ízes olívaolaj kerül a kosaradba.