egy kéz olajat önt tányérba egy átlátszó kancsóból

Laborban tesztelve: csak a tesztgyőztes olajban nem találtak rákkeltő anyagot

Salátánál és sütésnél is fontos a minőség, ehhez képest a 19 laboratóriumban tesztelt olajból mindössze eggyel voltak maradéktalanul elégedettek a szakemberek.A napraforgóolaj rohamos drágulásával egyre inkább megéri a sokkal egészségesebb olívaolajhoz nyúlni főzésnél – gondolhatnánk. A német Öko-Test érzékszervi és laboratóriumi vizsgálaton alapuló tesztje alapján azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet: éppen az olívaolajok egészséges mivolta körül merülnek fel problémák.

Az Öko-Test 19 Németországban megvásárolható extra szűz olíva olajat vett górcső alá, ezek közül több Magyarországon is kapható. (A teljes sor az Öko-Test oldalán érhető el.)

Az extra szűz a legmagasabb minőségi kategória, szigorú feltételeknek kell megfelelni, hogy a kifejezés rákerülhessen a csomagolásra. Kizárólag az olyan az olívabogyóból hőkezelés nélkül, mechanikus úton kinyert olaj viselheti ezt a megnevezést, amiben az olajsav-tartalom nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot.

Ez elvileg 100 százalék olíva olajat feltételez, ám a teszten éppen itt kezdődtek a problémák.

Egyetlen terméket leszámítva ugyanis a laboratóriumban mindenhol találtak ásványolaj-maradványokat. Az ásványolaj a bogyóknak a szüretelő és feldolgozógépekkel történő érintkezése során kerülhetett a rendszerbe. Ezzel az a baj, hogy 2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos testülete az ásványolajok aromás szénhidrogénjeit rákkeltő hatásúvá és így az élelmiszerekben nemkívánatossá nyilvánította. Hasonlóan aggályosak az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei, amik az emberi szövetekben felhalmozódva a feltételezések szerint májkárosodást okozhatnak.

A már említett 19 tesztelt olíva olajból mindössze egyben, a tesztgyőztesben nem találtak ásványolajat. Ez a termék a Rapunzel Kreta extra szűz olívaolaj. Kétségtelen, hogy a minőségnek megvan az ára: egy fél literes üveggel itthon 4-5000 forintba kerül ebből az egyébként az íze alapján is a legjobbak között végzett olajból.