
Elég finom a menü, ami a tudósok szerint jelentősen lassítja az öregedést
Ma már nem kérdés, hogy a hosszú egészséges élet egyik sarokköve a megfelelő táplálkozás. Mi is több anyagban foglalkoztunk már a témával:
Olvasd el ezt is! Ezt egyék a 60 év felettiek, ha a 70-et is szeretnék egészségben megérni
Ezúttal az izraeli Ben-Gurion egyetem szakemberei álltak elő egy tanulmánnyal, állításuk szerint ugyanis megtalálták azt az étrendet, ami lassítja az öregedést.
18 hónapos vizsgálatukba 300 személyt vontak be, a valaha volt egyik legnagyobb, leghosszabb MRI (agyi képalkotás) alapú kutatás zajlott.
Az egyetem munkatársai eredményeiket 2022 januárjában közölték a The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain, a cikk legfontosabb állításait a sciencedaily.com foglalta össze.
A kísérletben részt vevő 31 és 82 év közötti nőket és férfiakat három csoportra osztották: az első csoportot az általánosságban egészségesen étkezők alkották, a másodikat a mediterrán étrendet követők, a harmadikat pedig az úgynevezett zöld mediterrán étrendet követők. Utóbbiak (a halban, zöldségben, gyümölcsben gazdag mediterrán étrendhez képest) naponta egyebek mellett 3-4 bögre zöld teát és egy mankai békalencséből készített shake-et, valamint nagyobb mennyiségű dióféléket kaptak, ezzel szemben kevés vörös és feldolgozott hús került a tányérjukra.
Az MRI-vizsgálat során elsősorban az agyi atrófiára, vagyis az agysorvadásra utaló markereket figyeltek, ezek értékei ugyanis 50 év fölött jelentősen romlanak.
A kutatók a 18 hónap végén azt vették észre, hogy a zöld mediterrán diétát követőknél ezen markerek sokkal jobb értékeket mutattak, mint a másik két csoportnál. „Úgy tűnik, egy egyszerű és biztos módja a kor előrehaladtával jelentkező, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, késleltetésének a zöld mediterrán diéta” – foglalta össze az eredményeket Dr. Alon Kaplan, Ben-Gurion Egyetem publikációját jegyző egyik kutató.