fekete hajú, fekete nadrágos nő nyújt
Fotó: Emily Sea / Unsplash

Elég finom a menü, ami a tudósok szerint jelentősen lassítja az öregedést

Izraeli egyetemi kutatók megtalálták az öregedést lassító étrendet. Szerencsére nemcsak hasznos, de még finom is, bár van benne egy különleges alapanyag.


Ezúttal az izraeli Ben-Gurion egyetem szakemberei álltak elő egy tanulmánnyal, állításuk szerint ugyanis megtalálták azt az étrendet, ami lassítja az öregedést.

18 hónapos vizsgálatukba 300 személyt vontak be, a valaha volt egyik legnagyobb, leghosszabb MRI (agyi képalkotás) alapú kutatás zajlott.

Az egyetem munkatársai eredményeiket 2022 januárjában közölték a The American Journal of Clinical Nutrition hasábjain, a cikk legfontosabb állításait a sciencedaily.com foglalta össze.

A kísérletben részt vevő 31 és 82 év közötti nőket és férfiakat három csoportra osztották: az első csoportot az általánosságban egészségesen étkezők alkották, a másodikat a mediterrán étrendet követők, a harmadikat pedig az úgynevezett zöld mediterrán étrendet követők. Utóbbiak (a halban, zöldségben, gyümölcsben gazdag mediterrán étrendhez képest) naponta egyebek mellett 3-4 bögre zöld teát és egy mankai békalencséből készített shake-et, valamint nagyobb mennyiségű dióféléket kaptak, ezzel szemben kevés vörös és feldolgozott hús került a tányérjukra.

Az MRI-vizsgálat során elsősorban az agyi atrófiára, vagyis az agysorvadásra utaló markereket figyeltek, ezek értékei ugyanis 50 év fölött jelentősen romlanak.

A kutatók a 18 hónap végén azt vették észre, hogy a zöld mediterrán diétát követőknél ezen markerek sokkal jobb értékeket mutattak, mint a másik két csoportnál. „Úgy tűnik, egy egyszerű és biztos módja a kor előrehaladtával jelentkező, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, késleltetésének a zöld mediterrán diéta” – foglalta össze az eredményeket Dr. Alon Kaplan, Ben-Gurion Egyetem publikációját jegyző egyik kutató.