bevásárlókocsival állnak sorba emberek

3 alapvető élelmiszerből is hiány lehet az orosz-ukrán konfliktus miatt

Hiány és komoly áremelkedés léphet fel 3 alapvető élelmiszernél, amiből Ukrajna és Oroszország látja el a fél világot.Az orosz-ukrán konfliktus sok egyéb mellett a mindennapokban nélkülözhetetlen mezőgazdasági termékekre is komoly hatással lesz – írja minapi cikkében az Agrárszektor. Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékát, a világ kukoricakészletének 19 százalékát és a világ napraforgóolaj-kivitelének 80 százalékát adja. Egy esetleges háború mindenképpen megnehezítheti a termékek piacokra történő eljutását és szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a szankciók hatására Oroszország korlátozza a kivitelt.

Mit jelent ez Magyarországra nézve?

2021-ben az orosz búzaexport mintegy 70 százaléka a közel-keleti és afrikai vevőknek ment.

A fokozódó feszültségek miatt a kereskedők más beszerzési forrás után nézhetnek, ami minimum áremelkedéshez, rosszabb esetben komoly áruhiányhoz vezethet világszerte.

A fokozódó feszültségek máris arra késztettek néhány vevőt a régióban, hogy más beszállítókhoz irányítsa át a hajókat, mivel attól tartanak, hogy egy esetlegesen kitörő háború hosszas rakodási késedelmekhez vezethet. A hajók egyébként kerülik a Fekete-tengert, ellátási zavarok pedig már most is vannak.

A tőzsdék minden esetre már beárazták a kockázatokat: a chicagói búza határidős jegyzései kedden több mint 2,5 százalékot ugrottak, a kukorica 7 hónapos csúcsot ért el, és a szójabab is drágult. A világ élelmiszerárai már most is 10 éves csúcsok közelében mozognak, amit a búza és a tejtermékek iránti erős kereslet vezet – közölte az ENSZ Élelmezési Ügynöksége még tavaly év végén, a konfliktus kirobbanása előtt.

Magyarországon 2022. januárban a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál,

2021. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4 százalékot emelkedtek. Az ukrán válság még feljebb lökheti ezt a szintet, és bár a fogyasztókat ez részben elkerülheti az élelmiszer-árstop miatt, a kenyér és a liszt ára viszont kilőhet a magyar boltokban is. Abból a szempontból talán jobb a helyzet hazánkban, hogy legalábbis a pékáruk alapját képező liszt rendelkezésre áll: Magyarország gyakorlatilag önellátó búzából és kukoricából, sőt jelentős mennyiséget exportál még ezen felül, miközben az import elenyészőnek mondható.