
Ez az első alkalom, hogy valaki napraforgómagot használt tortához
Mikrofonvégre kaptuk a 2021-es „Magyarország Tortája" megalkotóját
Idén jubileumi tizenötödik alkalommal hirdették ki „Magyarország Tortáját", melynek győztes tortáját Fodor Sándor budapesti cukrász alkotta meg. Kreációjának a „Napraforgó" fantázianevet adta. Sikerült a nyertessel telefonon is beszélnünk, ahol többek között azt is elárulta nekünk, hogy miként érte őt a győzelem.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is olyan torta recepteket várt, amelyek a közkedvelt magyaros ízekkel és gyümölcsökkel készültek. Az alkotások csakis kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak.
A nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) többek között a napraforgó mezők ihlették.
VINCE: Hogyan érte a győzelem?
Meglepett, mivel most indultam először a versenyen, így már annak is nagyon örültem, hogy bekerültem a döntőbe, ahova a legjobb harminchárom tortából csak öt juthatott tovább.
VINCE: Miért pont ez a tortát készítette?
Bár a versenykiírásnak nem része, hogy lisztmentes legyen a torta, viszont én úgy látom, hogy a vendégeink örülnek, ha van egy ilyen alternatíva is. Másrészt sokszor készítettünk már olajos magvakkal tortákat, azonban erre a célra napraforgómagot még senki nem használt. A pirított napraforgó végül tökéletes párosításnak bizonyult az üde vilmoskörtével, hársmézzel és a karamellizált tejcsokoládéval. Így sikerült elérni, hogy minden íz harmonizáljon és kiegészítse egymást.
A "Napraforgó" torta ropogós talpon, körtés, karamellizált csokoládés, lisztmentes, pirított napraforgós töltelékkel
Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
A második helyet a budapesti Nándori Cukrászda csapata foglalta el „Őszi pitymallat" fantázianevű tortájával, míg a harmadik helyen a „Szabacsi rubato", Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.
A Magyarország Cukormentes Tortája kategóriát és az „Egy a Természettel" versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája" és a „Nimród" fantázianevű alkotásokkal. Utóbbi harmonikusan ötvözi a feketeribizli és a gesztenye ízét.
A tortákat augusztus 20-tól lehet megkóstolni, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.
Füredi Krisztián cukrászmester „Nimród" fantázianevű alkotása
Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
- A nutellás-üveggel kapcsolatos 57 éves rejtély oldódott meg - Vince ›
- Ettől biztos felvidulsz: félresikerült süni torta fotók - Vince ›
- 30 másodpercenként egy kürtöskalács – augusztus 20. számokban - Vince ›
- Star Wars és Trónok harca ihlette különleges pite süteménycsodák - Vince ›
- 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni - Vince ›
- 10 lépés, aminek segítségével bárki tökéletes sütiket készíthet - Vince ›
- Egy nap egy recept: karamellás töktorta - Vince ›
- Egy nap egy recept: karamellás sajttorta - Vince ›
- Elkészítették a világ legnagyobb brownie süteményét - KÉP - Vince ›