Az idei Magyarország Tortája nyertese a "Napraforgó" egy fa deszkán, tejszínhabbal, háttérben körte, mézescsupor

Ez az első alkalom, hogy valaki napraforgómagot használt tortához

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Mikrofonvégre kaptuk a 2021-es „Magyarország Tortája" megalkotóját

Idén jubileumi tizenötödik alkalommal hirdették ki „Magyarország Tortáját", melynek győztes tortáját Fodor Sándor budapesti cukrász alkotta meg. Kreációjának a „Napraforgó" fantázianevet adta. Sikerült a nyertessel telefonon is beszélnünk, ahol többek között azt is elárulta nekünk, hogy miként érte őt a győzelem.


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is olyan torta recepteket várt, amelyek a közkedvelt magyaros ízekkel és gyümölcsökkel készültek. Az alkotások csakis kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak.

A nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) többek között a napraforgó mezők ihlették.

VINCE: Hogyan érte a győzelem?

Meglepett, mivel most indultam először a versenyen, így már annak is nagyon örültem, hogy bekerültem a döntőbe, ahova a legjobb harminchárom tortából csak öt juthatott tovább.

VINCE: Miért pont ez a tortát készítette?

Bár a versenykiírásnak nem része, hogy lisztmentes legyen a torta, viszont én úgy látom, hogy a vendégeink örülnek, ha van egy ilyen alternatíva is. Másrészt sokszor készítettünk már olajos magvakkal tortákat, azonban erre a célra napraforgómagot még senki nem használt. A pirított napraforgó végül tökéletes párosításnak bizonyult az üde vilmoskörtével, hársmézzel és a karamellizált tejcsokoládéval. Így sikerült elérni, hogy minden íz harmonizáljon és kiegészítse egymást.

Egy szelet Magyarorsz\u00e1g tort\u00e1j\u00e1b\u00f3l

A "Napraforgó" torta ropogós talpon, körtés, karamellizált csokoládés, lisztmentes, pirított napraforgós töltelékkel

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A második helyet a budapesti Nándori Cukrászda csapata foglalta el „Őszi pitymallat" fantázianevű tortájával, míg a harmadik helyen a „Szabacsi rubato", Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája kategóriát és az „Egy a Természettel" versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája" és a „Nimród" fantázianevű alkotásokkal. Utóbbi harmonikusan ötvözi a feketeribizli és a gesztenye ízét.

A tortákat augusztus 20-tól lehet megkóstolni, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.

A 2021-es "Egy term\u00e9szettel" kateg\u00f3ria gy\u0151ztes tort\u00e1ja a "Nimr\u00f3d"

Füredi Krisztián cukrászmester „Nimród" fantázianevű alkotása

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete