körte kenyér egy fehér kerámia tálon, körtékkel a háttérben

Alábecsüljük a körte jótékony hatásait!

Fotó: Jourdan Laik / Shutterstock

Egy nap, egy őszi finomság #3: körte

A körtét Homérosz egyenesen az Istenek ajándékának nevezte. Nem véletlenül, ugyanis rendkívül jótékony hatású, ehhez képest keveset fogyasztunk belőle. Talán a következő őszi finomsággal meghozzuk a kedved hozzá.


Sorozatunk harmadik főszereplője az ősz egyik legegészségesebb gyümölcse, a körte.

Mit érdemes tudni róla? 

k\u00f6rt\u00e9k ker\u00e1mia t\u00e1lban egy k\u00f6nyv tetej\u00e9n

A körte remekül illik a kéksajtokhoz.

Fotó: Tata Zaremba / Unsplash


A friss, szezonális körte felhasználható dzsemekben és lekvárokban, általában más gyümölcsökkel kombinálva. Emellett készíthetsz belőle levest, ami kifejezetten jó az érzékeny gyomrúaknak.

A körte továbbá kiváló reggeli is lehet, mivel gyors energiaforrást kínál a természetes cukroknak köszönhetően.

Mindemellett a héja rostban és káliumban gazdag, a leve pedig tele van C-vitaminnal.

Friss körte kenyér

k\u00f6rte keny\u00e9r egy r\u00e1cson

Almát is hozzáadhatsz ehhez a recepthez!

Fotó: Daria Saveleva / Shutterstock


Hozzávalók:
  • 3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
  • 1 csésze cukor
  • 3/4 csésze olaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 4 csésze finomra vágott hámozott érett körte
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csésze apróra vágott dió
  • sütőforma (23 x 13 x 8 centiméter körüli)
Így készül:

Egy tálban jól keverd össze a tojást, a cukrot, az olajat és a vaníliát. Aztán egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót. Ha ez megvolt, add a lisztes keveréket a tojásoshoz.

Facsarj egy kis citromlevet a körtére, majd a dióval együtt add hozzá a tésztához. Az elkészült massza mehet bele az előre kivajazott sütőformába. Közben állítsd a sütőt 180 fokra, majd a középső rácson süsd a kenyeret körülbelül 55 percig. Egy fogpiszkáló segítségével tesztelheted, hogy elkészült-e már.

Miután kivetted a sütőből, hagyd lehűlni!

Jó étvágyat!