színes zöldségek fehér tányéron
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: pácolt gyökérzöldségek pisztáciával és áfonyával

Mi kell ahhoz, hogy az áfonya, a pisztácia és a gyökérzöldségek tökéletes csapatot alkossanak? Egy finom páclé, aminek szintén szerepel a leírása a receptben.



Hozzávalók

  • 3 közepes sárgarépa (25 dkg)
  • 1 zellergumó (20 dkg)
  • 1 közepes paszternák
  • 3 evőkanál olaj
  • 50 g friss vörös áfonya
  • 30 g egész, sózatlan pisztácia

Páclé

  • 6 evőkanál pisztáciaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors

Így készül

  1. A répát, a zellert és a paszternákot hámozás után 5 × 5 mm-es, 3 cm hosszú hasábokra vágjuk.
  2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, körbepirítjuk a zöldségeket– ha szükséges, több részletben–, majd 50 ml vizet öntünk alájuk, megszórjuk egy nagy csipet sóval, végül lefedve, pár perc alatt roppanósra pároljuk őket.
  3. A pácléhez kikeverjük az olajat a citromlével, majd hozzáadjuk a mézet, a sót és a borsot, a zöldségekre öntjük, és jól átforgatjuk az egészet.
  4. Tizenöt perc pihentetés után pisztáciával és áfonyával tálaljuk.