sárga étel fekete tányérban felülnézetből

Ma van a világ 4. leghíresebb ételének a napja! Egyél te is azt!

1000 éve készítik, mai formáját 19. században nyerte el, ünnepnapot viszont csak 4 éve kapott.A hagyomány szerint paellát Spanyolországban, a Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén főztek először még a mórok jó 1000 évvel ezelőtt. Nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a rizshez kezdetben ngolnát, csigát, zöldbabot, vagy éppen tőkehaladt adtak. Mai formájában a 19. század közepén terjedt el – ez leggyakrabban a tenger gyümölcseit tartalmazza, bár van sertéshúsos és vegetáriánus változat is. Mára egyértelműen Spanyolország leghíresebb ételévé vált a világban (bizonyos felmérések alapján a világ 4. legismertebb étele). 2018-ban természetesen tőlük indult a Nemzetközi Paella Nap ötlete, azóta minden év szeptember 20-án megünneplik az ételt.

Melyik az igazi?

Alapvetően két típust különböztetünk meg. Bár az előzőekben említettük, a tenger gyümölcseivel felturbózott változat a legelterjedtebb, nem ez az eredetinek nevezett valenciai. Abban a rizs mellett nyúl, csirke és zöldbab található. Az Arroz a Banda a halas-kagylós változat, ez hús alaplével készül.

Rekord

A világ legnagyobb paelláját 1992-ben készítették el – természetesen Valenciában. Az összesen 27 tonnányi ételhez 5000 kilogramm rizst, 1000 liter olívaolajat használtak fel és 100 ezer ember lakott jól belőle.