egy nő palacsintát süt, serpenyő és tál
Fotó: finwal89 / Shutterstock

Vegán, piros, japán: 6 rendhagyó palacsinta recept

Feltekert, hajtogatott, ízes és Gundel: mind ismerjük ezeket a nagyitól örökölt, jól bejáratott klasszikus recepteket. Ha azonban egy kis újdonságra vágysz, a cikkben található palacsintákat próbáld ki!



A palacsinta (latin neve placenta, vagyis lepény) eredetileg a római korból származik, de az akkori lepényszerű tészták sokban különböztek a ma ismert kakaós, vanília krémes, lekváros és túrós verzióktól. Akkoriban ugyanis főleg hússal fogyasztották a liszt, víz és só keverékéből készített palacsintákat. Nem is hangzik olyan rosszul, de mi inkább a nagymamák klasszikus specialitásai közül választanánk. Bár tudjuk, hogy szinte lehetetlen ringbe szállni a családi receptekkel, de az alábbi különleges palacsinták tényleg megérdemelnek egy esélyt. Mutatjuk, hogy miért!

Olvasd el ezt is! Egy összetevő kicserélésével egészségesebb lesz a palacsinta

1. Pehelykönnyű vegán palacsinta

palacsint\u00e1k, gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6kkel egy t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Sam Moghadam Khamseh / Unsplash


Vegán, egészséges és még finom is! Ha még nem próbáltál ilyen palacsintát, akkor itt az ideje!

Hozzávalók

  • 125 gramm liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 240 ml növényi tej
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • juharszirup és gyümölcsök, tálaláshoz
Így készül
  1. Tegyük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy közepes tálba, majd keverjük össze őket.
  2. Egy másik tálba öntsük bele a folyékony hozzávalókat: a mandulatejet, az almaecetet és vaníliát, ezt is keverjük össze.
  3. Öntsük a folyékony keveréket a száraz összetevőkhöz, és keverjük simára.
  4. Pihentessük a tésztát 5 percig.
  5. Öntsünk körülbelül ½ pohár (65 gramm) tésztát egy tapadásmentes serpenyőre és közepes lángon süssük a palacsintát.
  6. Amikor a tetején buborék alakulnak ki, akkor fordítsuk meg a palacsintát, és a másik oldalát is süssük aranybarnára.
  7. Tálaljuk melegen juharsziruppal és gyümölcsökkel.

2. Légies gluténmentes palacsinta

palacsinta \u00e9s ban\u00e1nok, \u00e1fony\u00e1val

Fotó: Estúdio Bloom / Unsplash


Ezek a mandulalisztes palacsinták pehelykönnyűek és nagyon finomak. Elkészítésük roppant egyszerű – a tészta szép és sűrű, úgyhogy könnyű vele dolgozni. Akár le is fagyaszthatod a palacsintákat, majd a mikrohullámú sütőben kiolvaszthatod őket egy finom reggelihez.

Hozzávalók

  • 3 nagy tojás
  • 2 evőkanál vaníliakivonat
  • ½ pohár teljes tej
  • 2½ evőkanál cukor
  • ¼ teáskanál só
  • 2 pohár mandulaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Így készül

  1. Egy közepes tálban keverjük össze a tojásokat, a vaníliát, a tejet, a cukrot és a sót.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a mandulalisztet.
  3. Keverjük teljesen csomómentesre a masszát.
  4. Adjuk hozzá végül a szódabikarbónát is.
  5. Melegítsünk elő egy tapadásmentes serpenyőt és egy evőkanál segítségével tegyünk bele 6 kis kupacot (6 palacsintának megfelelő tésztát).
  6. Mindkét oldalukon süssük a palacsintákat körülbelül 3 percig. Ha aranybarna lett a színük, akkor már átsültek.

3. Japán soufflé palacsinta

palacsinta porcukorral \u00e9s sziruppal

Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock


Valószínűleg már te is találkoztál ezekkel az égig érő japán palacsintákkal, de vajon kóstoltad-e őket? Ha nem, akkor jó helyen jársz, elhoztuk a receptjüket!

Hozzávalók

  • 2 nagy tojás szétválasztva
  • ¼ pohár cukor
  • ½ pohár tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ¾ pohár univerzális liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
Így készül
  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
  2. Egy másik edényben keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a tejet és a vaníliát.
  3. Óvatosan keverjük a lisztes keveréket a tojássárgájához.
  4. Verjük habbá a tojásfehérjét, és keverjük óvatosan a tojássárgás masszához.
  5. Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt.
  6. Tegyünk bele nagyjából 7-7 centiméter átmérőjű palacsintákat.
  7. Fedjük le a serpenyőt egy fedővel, és lassú tűzön süssük a tésztákat körülbelül 8-10 percig.
  8. Óvatosan fordítsuk meg őket.
  9. Újra fedjük le a serpenyőt, és süssük a palacsinták másik oldalát 5 percig.
  10. Tálaljuk őket juharsziruppal és porcukorral.

4. Banános palacsinta

ban\u00e1nos palacsint\u00e1k, ban\u00e1nszeletek

Fotó: irina2511 / Shutterstock


A banános palacsinta perceken belül elkészül és a sárga gyümölcs egy érdekes csavart visz a már jól ismert klasszikus palacsinta ízébe.

Hozzávalók

  • 1 pohár liszt
  • 1 evőkanál fehér cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 tojás, felverve
  • 1 pohár tej
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2 érett banán, pépesítve

Így készül

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót.
  2. Egy másik tálban mixeljük össze a tojást, a tejet, a növényi olajat és a banánt.
  3. Keverjük a banános masszához a lisztkeveréket.
  4. Melegítsünk fel egy enyhén olajozott (vagy tapadásmentes) serpenyőt.
  5. Kanalazzuk a tésztát a serpenyőbe, körülbelül 1/4 pohárra van szükség minden palacsintához.
  6. Süssük aranybarnára a tésztákat. Ez nagyjából 3-5 percet vesz igénybe.
  7. Tálaljuk forrón.

5. Vörös bársonyos palacsinta krémsajt cukormázzal

piros palacsinta feh\u00e9r sz\u00f3sszal

Fotó: SMarina / Shutterstock


Mi is tehetné boldogabbá a reggelt, mint egy nagy halom vörös bársonyos palacsinta krémsajttal?

Hozzávalók a palacsintához

  • 1 ½ pohár liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 ½ pohár tej
  • 2 nagy tojás, szétválasztva
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál piros folyékony ételfesték
Hozzávalók a cukormázhoz


  • 110 gramm sózatlan krémsajt
  • 3/4 pohár porcukor
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • Egy csipetnyi só
  • 3-4 evőkanál tej
Így készül a palacsinta
  1. Melegítsük elő a sütőt 90 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a kakaóport és a sót.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a tejet, a tojássárgáját, az olajat és az ételfestéket.
  4. Keverjük hozzá a folyékony hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz.
  5. Egy másik tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét és adjuk a palacsintatésztához.
  6. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon és tegyünk rá nagyjából 1/3 pohárnyi tésztát.
  7. Fordítsuk meg a palacsintát, amikor buborékok alakulnak ki a tetején. Süssük meg a második oldalát is.

Így készül a cukormáz

  1. A krémsajtot, a porcukrot, a vaníliát és a sót egy tálban verjük fel.
  2. Adjunk hozzá annyi tejet, hogy önthető állagot kapjunk.
  3. Tálaljuk a palacsintákat krémsajttal megöntözve.

6. Gordon Ramsay írós palacsintája

palacsinta szeletek vajjal

Fotó: Clint Bustrillos / Unsplash


Listánk végén egy igazi különlegességet szeretnénk bemutatni, aminek a receptjét maga Gordon Ramsay találta ki.


Hozzávalók

  • 2 tojás, szétválasztva
  • 2 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 60 gramm olaj
  • 300 gramm író
  • 160 gramm liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Így készül

  1. Válasszuk szét a tojásfehérjét és verjük habosra.
  2. Keverjük össze az összes többi hozzávalót egy külön tálban.
  3. Forgassuk lassan bele a tojásfehérjét.
  4. Öntsük a palacsintatésztát egy tapadásmentes tepsibe.
  5. Süssük közepes lángon, amíg kis buborékok nem keletkeznek a tészta tetején, ehhez körülbelül 5-6 percre van szükség.
  6. Fordítsuk meg a palacsintákat és süssük a másik oldalukat 2 percig.
  7. Tálaljuk forrón őket és tegyünk egy kis kocka vajat a tetejükre.