palacsinta egy fekete tányéron, villa

Egyetlen összetevő kicserélésével sokkal egészségesebbé teheted a palacsintát

Egy nagy adag finom lekvárhoz vagy friss gyümölcshöz ezekre az egészséges palacsintákra lesz szükséged.



Egy szabadnap vagy hétvége elég ok arra, hogy egy különleges reggelivel ünnepelj. Sőt, egy stresszmentes hétköznapon is pillanatokat alatt összedobhatod ezt a különleges finomságot. Neked is feltűnt már, hogy a hagyományosból hiányzik az a valami, amitől igazán jó textúrája lehetne ennek az örök kedvencnek? A megoldás nem más, mint a zabliszt.

palacsinta szeletek egy t\u00e1ny\u00e9ron, fagylalttal

Fotó: Jojo Yuen (sharemyfoodd) / Unsplash


A mennyei zabpalacsinta minden varázsát a zabliszttől nyeri, ráadásul még szuper egészséges is lesz tőle.

A zabban ugyanis egyfajta oldható rost, az úgynevezett béta-glükán található, ami csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, ezáltal pedig csökkenti a szív- és a cukorbetegség kockázatát.

A béta-glükán elősegíti továbbá az egészséges bélbaktériumok szaporodását, így a bélrendszer egészségét is.

Ez a rusztikus reggeli gabona finom textúrát is kölcsönöz a palacsintának, másrészt sokkal "hidratáltabb" marad a palacsinta, a zab ugyanis magába szívja a nedvességet. Emiatt a zabliszt sokkal jobb megoldás a gluténmentes lisztre, mint a mandula- vagy kókuszliszt, hiszen utóbbiak olyan könnyen porladnak, hogy szinte lehetetlen megfordítani a belőlük készült palacsintát a serpenyőben - olvasható a lifehacker cikkében.

barna zabpehely

Fotó: Andrea Tummons / Unsplash


Csak sima zabpelyhed van otthon? Aggodalomra semmi ok, egy otthoni daráló segítségével könnyedén lisztté őrölheted. Ha kész a zabliszt, akkor ugyanúgy kell elkészítened a tésztát, mint egy hagyományos palacsintánál. Mutatjuk is a tökéletes receptet.

palacsinta feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron \u00e1fony\u00e1val

Fotó: Estúdio Bloom / Unsplash


Hozzávalók

  • 2 pohár zabliszt
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • ¼ pohár natúr görög joghurt
  • ¾ pohár mandulatej
  • 2 tojás
  • Vaj a serpenyő kikenéséhez
\u00e1fonya, szirup \u00e9s palacsinta

Fotó: Calum Lewis / Unsplash


Így készül

  1. Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. A nedves hozzávalókat verjük habosra egy edényben.
  2. Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverjük őket össze.
  3. Fedjük le a tálat és hagyjuk állni a keveréket 15 percig (ilyenkor szívja magába a zab a nedvességet).
  4. Kenjünk meg vajjal egy serpenyőt és közepes lángon kezdjük sütni a tésztát. Fordítsuk meg a palacsintát és a másik oldalát is süssük még egy percig.
  5. Tálaljuk a kedvenc lekvárunkkal vagy a választott egyéb feltéttel.
palacsint\u00e1k egym\u00e1sra pakolva feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Matthias Reumann / Unsplash


Nem tudtad megenni mindegyiket? Nem baj, akár le is fagyaszthatod őket. Először rakd a palacsintákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tedd be őket a fagyasztóba. 30-40 perc elteltével, amikor már megszilárdultak, vedd le a palacsintákat a papírról, és tedd át őket egy légmentesen záródó dobozba.

Így akár 2 hónapig is eltarthatók az egészséges és finom palacsinták.