nő sárga sapkában, fehér pólóban csokoládét eszik
Fotó: Tamas Pap / Unsplash

Ha megnézed ezeket a képeket, lehet, nem eszel többé csokoládét

Egyre komolyabb aggályok merülnek fel a csokoládéval kapcsolatban, már az Európai Unió is lépni készül az ügyben.


Indonézia és Malájzia a világ legnagyobb pálmaolaj előállítókja, ketten együtt adják a világ termelésének 84 százalékát. A pálmaolajat leginkább olyan termékek gyártásához használják, mint a margarin, a csokoládé és a mogyorókrém, de német környezetvédelmi szervezetek becslése szerint minden második feldolgozott élelmiszerben található belőle több-kevesebb – olvasható a német falstaff.de cikkében.


A pálmaolaj termelésének hatalmas területigénye van.

A Greenpeace szerint Indonéziában minden percben 2 futballpályányi esőerdő adja át a helyét az olajpálma ültetvényeknek.

A probléma az, hogy míg az esőerdők hatalmas mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, a fák kivágása és elégetése által rengeteg üvegház hatású szén-dioxid kerül a légkörbe, ráadásul jelentősen csökken ezáltal a vadon élő állatok élettere.


Miközben az Európai Unió a pálmaolaj felhasználásának korlátozásán „töri a fejét”, a termelésben érintett országok lobbitevékenységbe kezdtek: azt állítják, mindent megtesznek azért, hogy fenntarthatóvá tegyék az előállítást. Lesz ezzel munkájuk, szintén a Greenpeace Ausztriában végzett felmérése szerint ugyanis a már említett csokoládéknak például mindössze 6 százaléka felel meg jelenleg fenntarthatósági követelményeknek.