Tökéletes grillezéshez, 1 óra alatt otthon is elkészíthető: bemutatkozik a paneer sajt
A paneer sajt számos indiai recept alapját képezi. Íze nagyon enyhe és tejes, állaga pedig elkészítéstől függően lehet szivacsos vagy kissé nyúlós is. Bármilyen textúrája is legyen, egy kifejezetten egészséges sajtféléről van szó, amely tökéletesen harmonizál az indiai fűszerekkel – nem véletlen, hogy hazánkban is egyre népszerűbb.
Az indiai paneer elkészítése otthoni körülmények között is egyszerű feladat, hiszen az oltóval és élő kultúrákkal készült, érlelt sajtokkal szemben a folyamat mindössze néhány órát vesz igénybe. (Lásd lent a receptet.)
A jellemzően tehéntejből készült sajt évszázadok óta az indiai konyha fontos elemének számít. A legkorábbi írásos emlék a 12. századból származik, ekkor Amir Khusrow költő és zenész dokumentálta az elkészítés folyamatát.
Az indiai konyhában a paneert jellemzően kockákra vágják, mielőtt felhasználják az ételekben. Mivel nem olvadó sajtról van szó, könnyen grillezhető, sőt, nyárson, nyílt lángon sütve is elkészíthető anélkül, hogy elveszítené az alakját. Gyakran adják szószos ételekhez, mint például a palak paneer nevű spenótos fogáshoz. Az egyik legnépszerűbb, világszerte ismert étel a matar paneer, ami egy fűszeres, zöldborsós paradicsomszósz friss sajtkockákkal.
A sokoldalú összetevőt a The Spruce Eats szerint szintén gyakran sütik ki olajban, csicseriborsólisztből készült tésztával bevonva (paneer pakora), de zöldségekkel együtt, nyárson is előszeretettel készítik el (paneer tikka). Ezen ételek bármelyikét megkóstolhatjuk lényegében az összes Magyarországon fellelhető indiai étteremben.
Ha otthon, saját magunknak készítenénk el a friss sajtot, ahogy korábban megírtuk, mindössze 2 liter (nem UHT) tejre, 4 evőkanál citromlére és fél teáskanálnyi sóra lesz szükségünk.
Így készül a paneer sajt
- A tejet öntsük egy vastag aljú serpenyőbe, majd melegítsük közepes lángon, amíg forrni kezd. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a tej túlhevüljön vagy leégjen az edény alján. Amikor felforrt, vegyük le a tűzről, majd lassan adjuk hozzá a citromlevet, miközben folyamatosan kevergetjük.
- Amint a tej elkezd kicsapódni és a savó elkülönül a sajtmasszától, hagyjuk állni néhány percig.
- Miután kicsit pihentettük, helyezzünk egy szűrőt egy tál fölé, majd béleljük ki egy tiszta konyharuhával vagy gézzel. Öntsük bele a tej kicsapódott részét a szűrőbe, majd hagyjuk lecsöpögni a savót.
- Amikor a sajtmassza kissé kihűlt és megszilárdult, formáljunk belőle egy lapos, téglalap alakú tömböt. Hagyjuk így állni legalább 30-60 percig – valamilyen súly, például egy vágódeszka használatával hamarabb fog távozni belőle a felesleges nedvességtartalom.
Címlapfotó: VD Photography / Unsplash