egy nő papayát tart maga előtt
Fotó: Tanya Yatsenko / Shutterstock

Kiderült, egyik kedvenc déli gyümölcsünknek 6 mellékhatása is lehet

Nem is gondoltuk volna, hogy a papaya fogyasztása egészségügyi problémákat is okozhat...Ebben a cikkben leírtuk neked, hogy mire érdemes figyelned, ha ezt az egzotikus gyümölcsöt fogyasztod.Noha a papaya számos jótékony hatással rendelkezik, bizonyos mellékhatásai miatt óvatosan kell fogyasztani - írja a food.ndtv oldala. Mutatjuk, hogy mire gondoltak.

Ez is érdekelhet: Az 5 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs

papaya f\u00e9lbev\u00e1gva

Fotó: Bon Vivant / Unsplash


Ennek az alacsony kalóriatartalmú egzotikus gyümölcsnek a fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Többek között antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és segíti az emésztést. Ezenfelül jó forrása az antioxidáns tulajdonságú béta-karotinnak, ami segít megvédeni a szem egészségét. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékonyan használható a kellemetlen székrekedés ellen is.

Túlzott fogyasztása azonban komoly rizikót hordoz magában.

1. Terhes nőknek csak mértékkel ajánlott

papaya darabok

Fotó: Pranjall Kumar / Unsplash


A terhes nőknek érdemes elkerülniük a papaya fogyasztását, ugyanis a papaya magjai károsan hatnak a magzatra. Az éretlen papayában magas az úgynevezett latex-szindrómát okozó enzum koncentrációja, ez pedig méhösszehúzódásokat okozhat. A papayában lévő papain komponens károsítja a sejtmembránt, ez a magzat fejlődését akadályozza.

2. Emésztési problémákhoz vezet

\u00e9rett papaya

Fotó: Ilyuza Mingazova / Unsplash


A papaya nagy mennyiségű rostot tartalmaz, így a székrekedésben szenvedőknek nagyszerű lehet, ám túlzott fogyasztása gyomorrontáshoz vezet. Ezenkívül a gyümölcs héja irritálhatja a gyomrot.

3. Kölcsöhatásba lép a vérhígító gyógyszerekkel

papaya gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k a f\u00e1n

Fotó: Brenda Melgoza / Unsplash


Több amerikai kutatás szerint a papaya sok esetben kölcsönhatásba lép a vérhígító gyógyszerekkel, ami sérülés esetén nehezen elállítható vérzéshez vezet.

4. Jelentősen csökkenti a vércukorszintet

egy ember papay\u00e1t fog a kez\u00e9ben

Fotó: Marcos Paulo Prado / Unsplash


Az erjesztett papaya csökkenti a vércukorszintet, ami veszélyes lehet a cukorbetegek számára. Ha cukorbetegségben szenvedünk és még gyógyszert is szedünk rá, akkor jobb orvoshoz fordulni tanácsért, ehetünk-e papayát.

5. Allergiát okoz

papaya gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k egym\u00e1s mellett

Fotó: Ashleigh Shea / Unsplash


A gyümölcsben található papain enzim sok esetben allergiás reakciókat vált ki. Ezen reakciók között szerepelhet duzzanat, szédülés, fejfájás, kiütés és viszketés.

6. Légzési problémákat okozhat

papaya szeletek

Fotó: Amanda Lins / Unsplash


A gyümölcs túlzott fogyasztása légúti problémákhoz, például asztmához és légzési nehézségekhez vezet. Az egészségügyi problémák megelőzése érdekében a legjobb elkerülni a papaya nagy mennyiségű fogyasztását.