paradicsomok
Fotó: Hamad Alahamad / unsplash

Nem tudod, hogyan kell meghámozni a paradicsomot? Ez az 5 lépéses módszer a legjobb hozzá

Minden szakács életében eljön az a pillanat, amikor elé kerül egy halom paradicsom, amiket meg kell hámozni. Bár kissé macerás és időigényes folyamat, a selymesen sima paradicsomszósz vagy leves kedvéért nem hagyhatjuk ki ezt a lépést.


A paradicsomhámozásnak több módja is van, de a legjobb módszer a párolás. Ezzel egy rakás paradicsomot tudunk viszonylag rövid idő alatt könnyedén meghámozni, úgy, hogy a paradicsom megőrzi friss ízét is. Megmutatjuk 5 egyszerű lépésben a kitchn cikkének segítségével, hogyan történik ez.

​Mi a legegyszerűbb módja a paradicsomhéj eltávolításának?

paradicsomleves

Fotó: Sara Dubler / unsplash

A legegyszerűbb mód, függetlenül attól, hogy négy vagy 40 paradicsomról van szó, a párolás - vagy blansírozás – módszere, azaz ha a héj felkarcolása után a paradicsomokat egy fazék forró vízbe dobjuk 30-45 másodpercre, majd amint a héj ráncosodni kezd és felhasad, átrakjuk őket jégfürdőbe. Ezt követően a héj azonnal lejön.

​1. Forraljunk vizet, és készítsünk jégfürdőt

Forraljunk fel egy nagy fazék vizet, mindeközben töltsünk meg egy nagy tálat jéggel és vízzel, és állítsuk a tűzhely mellé.

​2. Vágjuk be a paradicsomokat

Szedjük ki a szárakat, és a paradicsomok aljára tegyünk egy X-et. A vágás legyen sekély − éppen csak szakítsuk fel a héjat.

​3. Főzzük meg a paradicsomokat

paradicsomf\u0151z\u00e9s

Fotó: Sven Brandsma / unsplash

Dobjuk a paradicsomokat a forrásban lévő vízbe, és blansírozzuk őket 30-45 másodpercig. Ha a héjuk ráncosodik és felhasad, készen is vannak.

​4. Tegyük át a paradicsomokat a jégfürdőbe

Merőkanállal kanalazzuk ki őket, és tegyük át a jégfürdőbe.

​5. Hámozzuk meg őket

Miután kihűltek, tegyük át őket egy vágódeszkára, és egy metszőkéssel vagy akár kézzel hámozzuk le a héjakat.