színes paradicsomok fehér háttér előtt

A paradicsom tárolásának egyetlen helyes módja van és az nem a hűtő!

Szinte biztos, hogy megszokásból te is rossz helyen tárolod a paradicsomot, pedig ezzel sokat árthatsz a zöldségnek.


Paradicsomleves, paradicsomos káposzta és húsgombóc. Ha szereted ezeket az ételeket, akkor nagy valószínűséggel neked is van otthon mindig pár szem paradicsomod. A kérdés csak az: hol tartod őket? Most egyszer s mindenkorra tisztázzuk, hogy mi a megfelelő tárolási helye a kedvenc piros zöldségnek.

Olvasd el ezt is! Főzés olcsón: 4 étel recept, amihez egyetlen gép sem kell

Hogyan válaszd ki a legjobb paradicsomot?

piros paradicsomok egym\u00e1s mellett

Fotó: Josephine Baran / Unsplash


Mielőtt még rátérnénk a paradicsom tárolásának helyes módjára, először is abban szeretnénk neked segíteni, hogy miként tudod kiválasztani a számodra tökéletes paradicsomot. A kiválasztáskor az időzítés a legfontosabb, vagyis ha az a terved, hogy a paradicsomot azonnal felhasználd, akkor a legérettebbet, legpirosabbat válaszd ki. Ellenkező esetben viszont érdemes a félig érett darabokat megvenned, mivel azok tovább maradnak frissek. Az érett paradicsom ugyanis hajlamos arra, hogy megrepedjen, illetve érzékenyebb a kártevők által okozott károsodásokra - magyarázza a thekitchn cikke.

Ha teheted, akkor a piros zöldséget inkább termelői piacon szerezd be, azok általában jobb minőségűek és egészségesebbek is, mivel nem éri őket annyi vegyszer.

Hogyan tárold az egész paradicsomot?

piros paradicsom z\u00f6ld h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Avin CP / Unsplash


Most viszont térjünk a cikk legfontosabb témájára, vagyis hogy miként tárold az egész paradicsomot? Szerencsére nincs szükséged semmilyen speciális eszközre vagy edényre. A szakértők szerint az a legjobb, ha a paradicsomot a konyhai asztalon vagy a munkalapon egy tálban vagy kosárban tárolod.

Fontos azonban, hogy ne érje napfény a zöldséget, hiszen az meggyorsítja az érési folyamatot.

Miért nem szabad az egész paradicsomot hűtőszekrényben tárolni?

piros paradicsomok feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Vince Lee / Unsplash


Bevalljuk, hogy mostanáig mi is a hűtőben tartottuk a paradicsomokat, de csak megszokásból. Korábban már írtunk is arról, hogy kifejeztetetten káros lehet, ha bizonyos élelmiszereket, köztük zöldségeket a hűtőben tárolsz. Az alacsony hőmérséklet ugyanis kémiai változásokhoz vezet a gyümölcsben, ami megváltoztatja az ízeit. Nem is beszélve arról, hogy a hűtött paradicsom állaga pépessé válhat, ami szintén nem túl kellemes.

Ha tehát szeretnéd megőrizni a piros zöldség eredeti ízét és textúráját, akkor semmiképpen se tedd a hűtőbe.

Hogyan tárold a koktélparadicsomot?

piros paradicsomok s\u00e1rga h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Andre Taissin / Unsplash


Mi a helyzet a koktélparadicsommal? Ezt is ugyanúgy kell tárolni, mint a klasszikus egész paradicsomot. Érdemes azonban folyamatosan szemmel tartani a kisebb paradicsomokat, ezek gyorsabban érnek, mint a nagyobb társaik.

Hogyan tárold a szeletelt paradicsomot?

szeletelt paradicsomok k\u00e9k t\u00e1lban

Fotó: Ryan Quintal / Unsplash


A "hűtés tilalmat" illetően kivételt képez a szeletelt paradicsom. Ha például csak a paradicsom felét használod fel, akkor ne hagyd a másik felét a pulton. A szeleteket érdemes fóliába vagy légmentesen záródó tárolóedénybe tenned.