paradicsom sózva

Tudományosan bizonyított: ezért sózd meg mindig a paradicsomot!

Régóta elterjedt trükk a paradicsom sózása. De pontosan miért is hasznos?


Össze sem lehet hasonlítani az érett, lédús, szezonális paradicsom intenzíven savanykás-édes ízét a téli időszakban termesztett paradicsom lágy, lisztes jellegével. Mindazonáltal még a legtökéletesebb ízű paradicsomot is jelentősen fel lehet javítani egyetlen egyszerű hozzávalóval: a sóval. Ennek pedig tudományos alapja is van, amit a Serious Eats oldala magyarázott el.

A sózás elősegíti az úgynevezett ozmózist, vagyis a folyadék – ebben az esetben paradicsomlevet – áramlását egy alacsony oldatkoncentrációjú területről (a paradicsom sejtjeinek belsejéből) egy membránon (a sejtfalakon) keresztül egy magas oldatkoncentrációjú területre (a sejteken kívülre).

Egyszerűbben fogalmazva:

a só hatására a paradicsom néhány perc alatt levet enged, ami kevésbé vizes és intenzívebb ízt eredményez.

Fotó: Unsplash/ Shelley Pauls

És ez még nem minden! A só serkenti a nyálmirigyeket is, márpedig a nyál segít jobban szétosztani az ízeket az ízlelőbimbók között. Elnyomja ráadásul a keserű ízt is, így a paradicsom még édesebbnek hat.

Ezen egyedülálló tulajdonságok miatt mindenképp sózd meg mértékkel a paradicsomot. A sózás gyakorlati kivitelezésénél azonban nem árt betartanod az alábbi alapvető szabályokat:

  • A paradicsomot le kell csepegtetned a salátákhoz. Ha raktál már paradicsomot a salátához, valószínűleg ismered a tál alján képződő „folyadékpocsolyát", ami feláztatja a salátát, és felhígítja az étel ízét. A megoldás? Sózd meg a paradicsomot, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval, és hagyd, hogy egy szűrőben 15-20 perc alatt lecsöpögjön. A módszer egyben fokozza a paradicsom ízét, és biztosítja, hogy a salátán az egyetlen folyadék az általad kiválasztott öntet legyen.
  • Ugyanez vonatkozik a paradicsomra minden olyan ételnél, amit a tálalás előtt több mint 15 perccel tervezel elkészíteni.
  • Gondolj az értékes lére is. A szűrt paradicsomlevet érdemes megmenteni, ezért egy tál fölött szűrd le! Jó alapanyag lehet például egy Bloody Maryben, de a salátaöntetbe is beépítheted.
  • Bölcsen válaszd meg a só típusát és mennyiségét: ha csak azért sózod a paradicsomot, hogy lecsöpögtesd, javasoljuk, hogy kóser sót használj – egy teáskanálnyi minden kiló paradicsom után bőven elég. A paradicsomos készítményekhez viszont, amiket azonnal tervezel fogyasztani, ragadd meg a „befejező" sót, és ízlés szerint fűszerezd. A pelyhes tengeri só élénk ízeket és kellemesen ropogós textúrát biztosít, ezzel a kóser és asztali sók egyszerűen nem tudnak versenyezni.