mosolygó nő sót szór egy piros fazékba

5 perces paradicsomszósz, amit egy hétköznapi gyümölcs emel új szintre

Paradicsom, olaj, fokhagyma és az X-faktor. Ígérjük, a végeredmény felejthetetlen lesz.


A paradicsomos tészta a világ egyik legjobb dolga. Sokan a legegyszerűbbek között is emlegetik, ez azonban már nem teljesen igaz. A paradicsomszósznak ízesnek, intenzívnek, már-már lehengerlőnek kell lennie, hiszen ezen kívül legfeljebb sajt kerül még a tésztára. Szóval nem árt, ha van egy tuti recept a tarsolyban. A food52.com szerzője állítása szerint Heidi Swanson Simply Genius (Egyszerűen zseniális) című könyvében talált rá a nyerő formulára. A 101cookbooks.com alapító-szerzője különösen a tengerentúlon jó névnek számít a szakmában, annál is inkább, mert alaposan elmélyült az alternatív főzés rejtelmeiben.

Említett oldalán találni gluténmentes recepteket, magas proteintartalmú recepteket, recepteket kempingezőknek és vegán recepteket – csak utóbbiból 700 darabot töltött fel eddig. A paradicsomszószok szintén ebbe a táborba tartoznak, úgyhogy bátran hagyatkozhatunk Swanson kisasszony ajánlására. A kulcs ugyanis szerinte a citrom, ettől emelkedik másik szintre a végeredmény.

Hozzávalók

  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 1,5 teáskanál chilipehely (aki bírja a csípőset, az többet is tehet bele)
  • 0,5 teáskanál tengeri só
  • 3 közepes méretű fokhagymagerezd apróra vágva
  • 800 gramm aprított paradicsom konzerv
  • 1 citrom leszerelt héja

Így készül

  1. Tegyük a még hideg serpenyőbe az olívaolajat, a chilit, a sót és a fokhagymát. Állítsuk ezutána tűzhelyet közepes fokozatra. Kevergetés mellett addig hevítsük az összetevőket, amíg sercegni kezdenek, de a fokhagyma még nem indul barnulásnak (ez nagyjából 45 mp-et fog igénybe venni).
  2. Adjuk hozzá a paradicsomot és finoman keverjük az egészet további 2 percig. Ekkor vegyük el a tűzről és kóstoljuk meg. Ha kell még fűszer, azt most tegyük bele.
  3. Keverjük hozzá a citrom lereszelt héját és már tehetjük is a kész szószt a kedvenc tésztánkra.