kék szem közelről fotózva
Fotó: Arteum.ro / Unsplash

Megvalósult, amitől sokan féltek: nyomkövető chip kerül az egyik élelmiszerünkbe

A jövő elkezdődött: egyik kedvenc élelmiszerünk készítői nyomkövetővel igyekeznek fellépni a terméküket érintő visszaélések ellen. A tét több milliárd dollár.


A koronavírus-járvány alatti összeesküvés-elméletek egyik legnépszerűbbike volt, miszerint az oltóanyaggal chipet ültetnek az emberekbe, hogy minden pillanatban meg tudják figyelni őket. A félelem beigazolódott, viszont nem beültetik a chipet, hanem lenyeletik egy új kezdeményezésnek köszönhetően. Természetesen csak viccelünk, az előző mondatot senki ne vegye komolyan, az viszont kétségtelen, hogy az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelemben termelők egy csoportja komoly és előremutató lépésre szánta el magukat. Hangsúlyozandó: ötletükkel semmiféle háttérhatalmat nem szolgálnak, a "chip" minden szempontból teljesen ártalmatlan. Olvass tovább, ha tudni szeretnéd, miről van szó!

Ahogyan a pezsgő technikailag csak a franciaországi Champagne régióból származhat, az Európai Unió bírósága 2008-ban megerősítette azt a törvényt, amely szerint a sajtot csak akkor lehet parmezán néven árulni, ha azt az olaszországi Reggianoban állítják elő.

A hatalmas erőfeszítések ellenére a hamisított parmezánok évente több milliárd dolláros kárt okoznak, bevételük megközelíti az igazi parmezán piacának méretét, ami a Food & Wine szerint igencsak aggasztja az olasz sajtkészítőket. Emiatt egy egészen elképesztő ötlettel álltak elő, nyomkövető technológiát kezdenek el alkalmazni - ad hírt a valóban nem mindennapi kezdeményezésről a Futurism oldal.

s\u00e1rga sajtkock\u00e1kra m\u00e9zet cs\u00f6p\u00f6gtetnek egy kan\u00e1lr\u00f3l

Fotó: Aliona Gumeniuk / Unsplash


A Parmigiano Reggiano meglehetősen csúcstechnológiás megoldással állt elő. Annak érdekében, hogy minden egyes gurigát valódi parmezánként hitelesítsenek és különböztessenek meg a hamisítványzól, a Parmigiano Reggiano Consortium – egy 1934-ben alapított érdekvédelmi szervezet – összefogott egy holland céggel, amely a p-Chips nevű kazein alapú sajtjegyek készítésére specializálódott.

Ezek a chipek apró jeladók, minden egyes parmezánkeréknek egyedi jelölést adnak. Az élelmiszer-biztonsági szempontból abszolút megfelelő (tehát lenyelhető), sószemcsénél kisebb méretű elektromos "hitelesítő címkék" könnyen nyomon követhetők és leolvashatók a boltokban. Ez nagy előrelépés a sajtkészítők által két évtizede használt nyomkövető kódokhoz képest.

A p-Chip jeladók integrálásával a konzorcium jobban ellenőrizheti készleteit, megvédheti és megkülönböztetheti termékeit a látszólag és hangzásában hasonló márkáktól, és hozzáférhet a páratlan nyomon követési technológiához, hogy megvédje magát visszahívásoktól vagy egyéb problémáktól

– írta Joe Wagner, a p-Chip Corporation vezérigazgatója a közleményben.

A konzorcium első lépésként 2022 második negyedévében 100 ezer parmezánkereket lát el intelligens címkékkel, hogy aztán az eredmények fényében eldöntsék, a jövőben is ragaszkodnak-e a technológiához.