kék ember ül a moziban, poprcornnal és kólával

Az emberiség már régebb óta ismeri a pattogatott kukoricát, mint ahogyan azt gondolnád

Ilyen filmeket ne nézz, mert tudományosan bizonyított, hogy hízni fogsz tőlük!

Te tudod, hogy miért eszünk pattogatott kukoricát a moziban? És hogy egyes filmtípusok alatt sokkal többet eszel? Ráadásul nem azokon, ahol a filmben is esznek...Forró, sós és vajas pattogatott kukorica. Sokan el sem tudnák képzelni, hogy milyen lenne filmet nézni a finom csemege nélkül. Igazi hagyománynak számít már, hogy a nagy képernyő előtt kukoricát falatozunk.

kukorica \u00fcltetv\u00e9ny

Már az amerikai őslakosok is fogyasztották

Fotó: Jesse Gardner / Unsplash


Valószínű, hogy elsőként az amerikai őslakosok jöttek rá arra, hogy ha felmelegítik a kemény kukorica magokat, akkor pihe-puha finomsághoz jutnak. Később aztán, ahogy az őslakos és a gyarmati kultúra keveredni kezdett, a pattogatott kukorica lassan megvetette lábát az amerikai kultúrában.

A 20. század elején akkor vált belőle kedvelt nassolnivaló, amikor az amerikai Charles Cretor bemutatott egy gőzzel működő pattogatott kukorica készítő gépet, amivel jóval egyszerűbbé tette a gyártási folyamatot.

A pattogatott kukorica ezzel egyre népszerűbbé vált, bár a mozikban csak később terjedt el. Sőt, először kifejezetten kitiltották onnan.

A popcorn és a nagy gazdasági világválság története

emberek \u00e1lnak sorba \u00e9tel\u00e9rt

A nagy gazdasági világválság a tőkés világ 1929–1933 közötti túltermelési válsága volt

Fotó: www.flickr.com


Vörös szőnyegek, elegáns szalonok és csillogás jellemezte akkoriban a mozikat, így a tulajdonosok, úgy gondolták, hogy a filmszínházak elveszítenék varázsukat, ha snackeket lehetne ott fogyasztani.

Ironikus módon a nagy gazdasági válság hozta meg a változást, mivel az egyre súlyosabb gazdasági problémák elől a mozikba menekültek az emberek. Ekkor kezdték meg a finom meleg csemege árusítását azért, hogy még több embert tudjanak becsábítani a moziba.

A nagy nyereséget látva pedig egyre több és több mozi fogott bele a kukorica árusításba, így vált végül elengedhetetlen kellékké a popcorn és film duója.

Ha ilyen filmet nézel, akkor többet eszel

star wars film karakter

Minél jobban leköt egy film, annál többet fogsz enni

Fotó: Brian McGowan / Unsplash


2014-ben született egy kutatás, amiben az amerikai Cornell University munkatársai azt vizsgálták, melyik filmtípus hogyan befolyásolja a filmnézés közben elfogyasztott ételek mennyiségét.

A kutatás során az önkénteseket három csoportra osztották. Az első és a második csoport a 2005-ös A sziget című sci-fi akciófilmet nézte meg, viszont utóbbiak hang nélkül. A harmadik csoport pedig egy amerikai beszélgetős műsort nézett.

Azok, akik az akciófilmre ültek be kétszer annyit ettek, mint azok, akik a beszélgetős műsort nézték. Sőt, még azok is többet ettek, akik hang nélkül látták az akciófilmet.

Az akciófilmek gyors tempójukkal és a sok kameraváltással elvonják a figyelmet arról, hogy mennyit eszel. Ezért javasolt előre megtervezni, hogy mit fogsz nassolni a filmezéskor.