pekingi téli omilpia
Fotó: testing / Shutterstock

Világújdonság: a 2022-es pekingi téli olimpián robotok is részt vesznek!

A 2022-es pekingi téli olimpia szervezői a COVID-járvány miatt egészen meglepőt húztak, a siker érdekében még robotokat is bevetnek.


A 2022-es olimpia egy szempontból már egészen biztosan rendhagyó lesz, ez pedig a versenyzők étkeztetése - derült ki minap az abc7news.com cikkéből. A járvány miatti óvintézkedések keretében ugyanis a szervezők egy eddig nem látott megoldással rukkoltak elő az olimpiai falu közös menzáján.

Ez is érdekelhet: 7 ország, ahova (most még) COVID-oltás nélkül tudsz utazni


Úgy tűnik, hogy a 2022-es pekingi téli olimpián nagyon szigorú COVID-szabályok vonatkoznak majd a médiára, a sportolókra és a hivatalos személyekre. A kínai hatóságok és az olimpia szervezői nem bízzák a véletlenre a koronavírus terjedésének megféfekzését, ezért a résztvevőket szinte teljesen elkülönítik a világtól. Bizonyos vonat- és repülőjáratokat például kizárólag a játékokon résztvevők használhatják majd. Cserébe, a tokiói nyári játékoktól eltérően, pár meghívott hazai néző is részt vehet majd az eseményeken.

A COVID-szabályok az étkezéseket is érintik, ugyanis robotok fogják a kész ételeket a vendégek elé szállítani. Az étellel teli tányérokat robotok segítségével leengedik majd a mennyezetről. Sőt, ha ez még nem lenne elég, a konyhában is robotok fogják elkészíteni az ételek nagy részét, többek között a tésztaféléket, a hamburgereket és a rizst, de a résztvevők biztonsága érdekében még az étterem asztalait is plexilapokkal választották el egymástól. Az utópisztikus high-tech megoldások célja, hogy az embereknek minél kevesebbet kelljen egymással érintkezniük.

A pekingi téli olimpia február 4-én fog elstartolni.